Wijsneuzen, opoe tet, ontkenners en grootbekken

‘Neem elkaar mee!’ schreef ik 2 weken geleden. Me realiserend dat dit niet voor iedereen weggelegd is. Velen van ons wórden liever meegenomen. Mits dat in ons eigen straatje past!

We willen immers vooraleerst bevestigd worden.

En beslist niet gecorrigeerd of aangesproken worden.

Daarbij is weerzin of zelfs haat een grotere emotie dan waardering. Zeker wanneer je aangesproken wordt door iemand die door jou beschouwd wordt als een wijsneus, een beter weter of opoe tet. Zo iemand vinden we al snel hautain of pedant.

Wanneer vervolgens een ander zegt ‘trek je er niets van aan joh’ dan hoor je dat maar al te graag. Ondanks de waarschijnlijkheid dat er toch iets bij jou blijft hangen (wat een beetje door ettert). Een volgende reactie is dan al snel ‘waar bemoeit die ander zich mee!’ Zeker wanneer die andere -die wijsneus- ook nog eens vindt dat Jij moet veranderen.

Wanneer je steeds minder bevestigd en/of meegenomen wordt en steeds vaker hoort dat jij het anders moet doen dan word je steeds ontvankelijker voor (mede)ontkenners. Wanneer er iemand tussen die ontkenners zit die goed van de tongriem gesneden is en dat met een grote bek ten gehore brengt dan zul je daar waarschijnlijk graag naar luisteren. Ook wanneer betreffende persoon wat al te ver gaat in zijn of haar reacties.

Deze redenatie volgend kun je stellen dat veranderaars een veel moeilijker over te brengen verhaal hebben dan ontkenners en tegenhouders. Behalve wanneer de veranderaars jou direct een individueel voordeel te bieden hebben natuurlijk. Een direct voordeel dus; geen redenatie of argumentatie.

Bovenstaande kun je naadloos leggen op wat er momenteel in vooral de landelijke politiek gebeurt.
Toch is het ook iets wat nadrukkelijk betrekking heeft op ons eigen kleine leventje. Op de basis van ons welbevinden dus. Anderen meenemen en je laten meenemen. Hopende, dit zo schrijvend, dat ik nu niet de wijsneus of opoe tet ben.
Gisterenavond zag en hoorde ik oud wielrenner Rob Harmeling in de Avondetappe. Hij is sinds kort ploegleider van een nieuw opgericht team. Binnen een paar zinnen snap je waarom het hem lukt om elkaar (!) mee te nemen. Inclusief veranderingen. Het is niet alleen zijn toon maar vooral ook het ontbreken van wijsneuzerij, het zelf met je poten in de klei staan en mensen laten ervaren (!) dat de veranderingen -hoe moeilijk soms ook- persoonlijk en gezamenlijk voordeel opleveren.
Iets wat ik zelf probeer te doen met m’n Wijnbeleverijen en sinds kort onze eigen Jeu de Boules baan. Anderen meenemen, ze niet zien als ‘beperkt geïnformeerd’ of als ‘slachtoffer’, maar als medemens die nieuwsgierig is en graag iets nieuws ervaart (!!).

Rob Franse, 20 juli 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *