De hele dag door bevestigd worden?

Juist omdat we heel veel niet willen horen zoeken we bevestiging. De hele dag door. Steeds opnieuw.

Zo kom je in een bepaald sentiment terecht. Een wat eenzijdige en soms wat verwrongen manier van zijn en van denken. Steeds meer tijd bestedend aan jouw ‘geloof’ wat jou steeds dieper in je eigen trechter brengt waardoor je niet meer over de randen heen kunt kijken of luisteren. Best lekker, zeker wanneer je een trechter deelt met een groep gelijkgestemden. Er komt van boven alleen datgene in wat jij zelf graag hoort en van onderen komt er continu een geconcentreerde en harde straal uit die oorverdovend is. Alle andere geluiden wegdrukkend.

Misschien kom je wel in een lekker soort roes terecht. Zolang je tenminste continu gevoed wordt met precies datgenen wat je wilt horen. Gelukkig ben je daar zelf vrij goed in. Je kiest zelf heel nadrukkelijk wie jij met wat voor boodschap in jouw trechter binnenlaat. Zo kun je kiezen uit enorm veel TV zenders, content aanbieders, Facebook groepen en ‘willekeurig wie’ via het internet. Hoe beter je kiest, hoe minder je gestoord wordt door andere ideeën of ontwikkelingen. Wanneer je daarbovenop zorgt dat je zo weinig mogelijk mensen face-to-face spreekt en zo weinig mogelijk in een gemêleerd gezelschap luistert naar andersdenkenden (bijvoorbeeld door continu naar jouw eigen scherm te blijven kijken) dan ben je al een heel eind op weg. De algoritmes enerzijds en de verwachting dat er continu iets nieuws op je scherm verschijnt -wat je echt onmiddellijk wilt weten- anderzijds houden je nog sterker in die trechter die met zo’n snelheid blijft vollopen dat jij wel direct (naast kijken) móet reageren.

En dan ben je verbaast dat JIJ NIET GEHOORD WORDT??
Dat jij niet de juiste aandacht krijgt terwijl jij die zelf niet meer kan géven door het verwoestende geraas van jouw eigen trechter? Dan vindt jij het raar dat jij irrelevant bent? Dat je door velen niet als gelijke behandelt wordt?

Tsja, je had de vrijheid om naar iedereen te luisteren maar je koos er voor om alleen maar naar ‘jouw voorkeurskanalen’ te luisteren. Geholpen door heel slimme algoritmes. Je hebt jezelf laten opsluiten.

Ga lekker verder met het zoeken naar nog meer zelfbevestiging.

Dan ga ik lekker verder met nieuwsgierig zijn. Met me verwonderen. Met het ontmoeten van nieuwe mensen met andere ideeën. Elkaar aanspreken en aangesproken worden. Twijfelen.

Rob Franse, 5 mei 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *