Generatie NU kent GEEN prestatiedruk. Laat staan haast…..

Dat is mooi dat er geen prestatiedruk meer is. In mijn tijd kenden we prestatiedruk. Stomweg omdat er te weinig banen waren. Maar nu en voor de komende decennia is dat geen enkel probleem meer. Wat je ook aan opleiding volgt of gevolgd hebt, er is betaald werk voor jou! Dat gun ik een ieder van harte.

Het is ook mooi dat er geen haast meer is. In mijn tijd had je haast wanneer de telefoon ging want als je te laat was dan wist je waarachtig niet wie er gebeld had. Wanneer je het acht uur journaal miste dan was er geen alternatief; je moest anderen vragen wat er die dag gebeurd was. Die haast is compleet weg. Op je mobieltje zie je wie jou probeerde te bereiken. Op ieder moment is bovendien het actuele nieuws te raadplegen. Zo handig!

Het mobieltje is wat mij betreft de ultieme rust in een steeds rustiger wordende wereld. Je kijkt er pas op wanneer het jou schikt. Alle berichten en belletjes staan keurig geordend en je kunt reageren op het moment en de manier die jij wilt. Zonder enige haast. Geen enkele reden om direct te kijken.

Dus: Geen prestatiedruk. Geen haast. Alle informatie onder handbereik. Iedereen onder handbereik, ook aan de andere kant van de wereld. En dus rust in je kop.

Daarnaast ook: Een welvaart die we nooit eerder kenden. Mogelijkheden in de gezondheidszorg, inclusief de psychische, die we nooit eerder hadden. Overspannen is ook geen beladen woord meer.

Niets hoeft meer onmiddellijk en alles en iedereen is op vele manieren altijd bereikbaar. Bovendien kun je jezelf lekker voor een tijdje afsluiten. Ook dat is mooi.

We hebben geleerd te wachten. We weten dat ons bericht ontvangen is.

Bovendien is het bijna altijd zoveel leuker om even te wachten met het delen van informatie. Je kunt het dan mooi brengen en alle aandacht geven en krijgen in plaats van in een flard. Iets om je op te verheugen! Dat is dus dubbelop genieten. Bovendien op het moment dat jou het schikt!

Tot slot geeft het je eindelijk de mogelijkheid om je te concentreren. Om aandacht te geven aan die zaken die op dat moment belangrijk zijn. Zonder gestoord te worden.

Voor diegenen die hun eigen ei kwijt willen: Je kunt nu het juiste moment uitkiezen! Zoveel fijner dan je te schamen voor het ongenuanceerd en direct delen van de eerste diarree van gedachten…..

Ach, de wereld is mooi.

En voor diegene die in mijn omgeving geen aandacht heeft voor anderen, voor diegene die onmiddellijk een ei kwijt wil, die niet een uurtje kan wachten, die on-mid-del-lijk wil kijken en spuien, zou ik willen zeggen dat wanneer je met de huidige mogelijkheden nog steeds niet ‘even kunt wachten’ je het dan maar moet doen zonder je devices. In ieder geval wanneer je bij mij thuis bent.

Bij onze Wijnbeleverijen is iedereen al zo ver. Met als effect dat iedereen elkaar veel leuker vindt. De sfeer op en top is. Met echte aandacht voor elkaar. Net als op mijn laatste familie bijeenkomst.

Namens de dominee en de fatsoensrakker in mij,


Rob Franse, 19 april 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *