Ode aan de haard en de keukentafel

Waar heb jij jouw beste gesprekken gevoerd? Waar ben je op mooie gedachtes gekomen? Waar zijn familiebanden versterkt? Vriendschappen verstevigd? Fantastische maaltijden genoten?

Zelden hoor je dat dit bij de TV is gebeurd. Of in de zithoek ……

Toch is menig huiskamer ingericht rond de TV. Met een complete zithoek. Gezellig op de vloerverwarming of naast de radiator.

Het gaat zelfs zo ver dat menig tuintje beheerst wordt door een onverplaatsbare loungebank. Net zo onverplaatsbaar als de zithoek in de huiskamer.

Wanneer je ‘de koppen bij elkaar wilt steken’ dan is het prettig om enigszins de mogelijkheid te hebben om dichter bij elkaar te kunnen komen. Lukt dat vanuit een luie stoel? Vanaf een bank?

Wanneer je lekker wilt eten dan is een beetje tafel met goede stoelen absoluut de meest aangename plek. Zeker wanneer deze in de buurt van of in de keuken is. Iedereen blijft lekker betrokken, ook de kok. Grote kans dat je dingen samen gaat doen of gaat helpen.

Voor het spelen van spelletjes geldt eigenlijk hetzelfde. Bij elkaar om een speelbordbord gelegen op een tafel. Bovendien is er ruimte voor je drankje en je hapje. Lekker onder handbereik en niet ver weg op een salontafel.

Een tafel en een haard nodigen uit om dingen te doen. Je schuift er naar toe bovendien. Precies op de manier die het betreffende gezelschap het beste past.

Tsja, wanneer bevalt een zithoek met TV dan wel goed? Of beter dan aan een tafel of bij de haard? Precies, om TV te kijken. Wellicht ook om te lezen. Maar (dus) niet voor interactie of actie……..

Het tekent mij waarschijnlijk. Als erkend Bourgondiër, kletsmajoor en halve pyromaan. Lekker aan tafel of bij de haard. Zelfs buiten zit ik graag aan of dicht bij de tafel. Bezig, zelfs als ik lees.

Nu maar hopen dat ik mijn haard mag blijven stoken.

Rob Franse, 8 maart 2023


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *