Kom maar op met 2023!

Ik ga leuk ouder worden en de wereld gaat de goede kant op draaien.

De eerste stappen zijn bovendien al gezet.

Eerst over m’n eigen plannen. Daarop heb ik immers zelf invloed. Op de planning staat dit jaar de ontvangst van m’n eerste AOW. En ons 40-jarig huwelijk. Veel wijnbeleverijen in onze achtertuin voor liefhebbers uit onze geweldige buurt; ik heb er 15 in de planning staan. Het schrijven van 26 nieuwe Prikkels. Ieder uur (buiten) blijven bewegen. De tijd nemen en aandacht geven aan alles wat ik belangrijk en/of leuk vind.

Daarnaast wil ik veel beter begrijpen wat ons mensen drijft, wat onze beperkingen op welk moment zijn. Hoe zelf om te gaan met de enorme hoeveelheid veranderingen die op mij en op ons gaan afkomen. M’n ‘rol’ in deze wereld opnieuw bepalen. Daarom ben ik bezig met Homo Deus van Yuval Noah Harari (van wie ik net Sapiens uit heb). Beide boeken zijn geweldig en geven zoveel inzicht in (de reden voor) onze gedragingen. Klaar liggen de boeken ‘Ons feilbaar denken’ van Daniel Kahneman en 21 lessen Voor de 21e eeuw van Harari. Ik lees, laat het bezinken en praat er over. Heerlijk.

Tenslotte wil ik- al rommelend, tuinierend, peinzend en mijmerend- goed blijven kijken naar wat Vrouwe Fortuna mij te brengen heeft. Om daarop in te spelen. Zowel alleen als in goed gezelschap. Natuurlijk onder het genot van kostelijke maaltijden, wijnen en sigaren.

Dit zo opschrijvend krijg ik er steeds meer zin in.

Bovendien draait de wereld om me heen eindelijk -voor het eerst in 10 jaar- op een aantal manieren de goede kant op. Zelfs deze heel matige regering en dito Tweede Kamer zet structurele stappen op het gebied van ruimtelijke ordening, woningbouw, pensioenen en klimaat. Nu nog het aanpakken van de ongelijkheid in kansen. Europa lijkt eindelijk een beetje te gaan samenwerken. We durven eindelijk weerstand te bieden aan agressoren. De wereld lijkt stappen te zetten op klimaatgebied en op het gebied van biodiversiteit. Nu nog iets doen aan de veel te grote bevolkingsgroei wereldwijd.

Of ik me dan geen zorgen maak? Ik maak me heel veel zorgen. Over heel veel. Maar ik heb ook hoop. Hoop die net wat groter is dan de zorg. Hoop vanwege nieuwe generaties die het niet altijd even makkelijk hebben maar wel degelijk met nieuw elan en een nieuwe ethiek aan de slag zijn. Hoop vanwege samenwerkende wetenschappers en hun innovatieve vermogens. Hoop vanwege het feit dat het overgrote deel van de Nederlanders probeert wat genuanceerder en aardiger te zijn.

Genoeg geschreven.
Aan de slag.
Met nieuw elan, nieuw fatsoen en met de nadruk op aardig en leuk.
Het ga je goed!

Rob Franse, 31 december 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *