2023: LEUK op weg naar beter

Beter willen we het allemaal hebben. Met perspectief naar nog beter. Maar het moet natuurlijk wel LEUK blijven!

Daar ligt onze uitdaging. Voor onszelf en voor onze omgeving. Er gebeuren (eindelijk) weer buitengewoon goede en leuke dingen -deels gepland, deels in uitvoering en vaak nog niet zichtbaar- maar we erváren het te weinig als leuk.

Te vaak gaat het gepaard met een gestreste kop, een strijd, gebrek aan aandacht, te weinig tijd, te veel tegelijk, te veel denkend vanuit ‘crisis’ en te weinig vanuit ‘wat leuk!’.

‘Leuk’ begint bij jezelf. Net als aardig, attent, flink zijn en doorzetten. En ‘wie goed doet goed ontmoet’. Wie gaat er leuk zijn tegen jou wanneer je zelf niet leuk doet? Wanneer je slechts bekend staat als die veeleisende, klagende, altijd haast hebbende, voordringende, nooit tevreden zijnde, nooit dankjewel zeggende gelijkhebber? Een ander 2 seconden aankijken met een glimlach doet al wonderen….. Voor jezelf en voor die andere.

Gebruik de formule E=KxA (Effectiviteit = Kunde x Acceptatie). Op beide gebieden kunnen we veel leren. Met directe resultaten bij de ander. Kijk maar naar vliegen. Je vangt er meer met stroop dan met azijn. Bekijk het van beide kanten. Hoe effectief of leuk ben jij wanneer je aardig en attent bent en hoe effectief wanneer je perse je zin wilt hebben. Hoe effectief is een ander naar jou wanneer iemand veranderingen van jou eist zonder goede uitleg en zonder begrip voor jou? Hoe vervelend ben jij wanneer je ondanks goede uitleg en begrip voor jouw standpunten toch niet wilt veranderen?

Want in die tijd leven we. Er moet heel veel veranderen. In korte tijd. Dat gaat niet vanzelf. Een kwestie van geven en nemen. Waarbij je de Tweede Kamer of de gemiddelde gemeenteraad vooral als voorbeeld moet nemen voor hoe het niet moet……

Vier die veranderingen niet als overwinning op de ander maar vier het wel. Vergelijk het vieren van het Argentijnse elftal (nare opmerkingen en gebaren) met het vieren van het Marokkaanse elftal (een dansje met moeder op het veld). Wie wordt er aardiger gevonden? Wie gun je de overwinning het meest?

Leuker, aardiger en attenter. Flink. Vierend en meelevend.

Samen en alleen beter worden. Met perspectief.

Wat leuk!

En terecht want het leven is veel te kort om niet leuk te zijn.

In 2023 ontvang ik m’n eerste AOW. Stukje bij beetje zal ik meer zorg en aandacht nodig hebben. Zorg en aandacht die helaas onvoldoende te leveren zal zijn. Hopend dat ik door leuk, aardig en attent genoeg te zijn (geweest) toch net dat deels noodzakelijke stukje support zal krijgen. Van wie dan ook maar vooral hopend om m’n netwerk. Wie weet met een glimlach…..

Hopend dat tegen die tijd niet alles verboden is waar ik zoveel van houd. Ik weet het: het is fysiek beter voor mij. Maar voor m’n eigen leuk en aardig zijn? Ik weet het: ik moet het goede voorbeeld geven. Maar ik hoop dat diegenen die ik wellicht tot voorbeeld ben de mooie dingen van me overnemen en gelijktijdig leren dat ze sommige dingen die ik doe of deed zullen laten. Ik weet het: Jongeren van nu hebben het veel moeilijker en ingewikkelder dan ik destijds. Maar ik wens jullie -met alle begrip- toch dezelfde prachtige jonge jaren toe.

Iedere fase van het leven heeft iets moois. Daar horen Sex and Drugs and Rock&Roll bij. En weet je, díe fase gaat nooit over. Je vult het alleen in de loop der jaren anders in. Dat is nou de kunst van het leven. Een kunst die alleen maar goed in te vullen is wanneer je leuk bent.

Hoe ik dat zo goed weet? Doordat ik altijd een omgeving heb gehad die me tijdig en duidelijk vertelde (en vertelt) wanneer ik niet leuk was (of ben). Dat is vaak genoeg gebeurd om me bewust te zijn van het leuke van leuk zijn.

Als dat niet leuk is………..

2023: Een jaar waarin ik niet (meer) hoef te presteren. Wel een jaar om leuk te (moeten?) zijn.

Ja, dat is leuk. En aardig bovendien.

Rob Franse, 13 december 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *