Chaos op komst !!

Ik denk dat we het kunnen uittekenen.

Vanaf eind februari/begin maart gaan we helemaal los!

Na bijna 2 jaar leven in en met beperkingen is er straks bijna niemand meer die zich aan wat voor regels dan ook gaat houden. Wat voor temperatuur het ook wordt, het zal voelen als voorjaar! En wat doen mensen in het voorjaar? Precies, ze gaan er op uit! Allemaal tegelijk. Te beginnen met carnaval dat plaats vindt van 26 februari tot 1 maart.

Ook interessant: Op 16 maart hebben we gemeenteraadsverkiezingen. Wat denk je dat de meeste mensen op dat moment willen? Ik denk maximale vrijheid -verantwoord of niet- enerzijds en geen enkele lastenverhoging of andere narigheid anderzijds. ‘Leg ons niets in de weg’! Met die gedachte zullen velen naar het stembureau gaan.

‘We’ willen voorlopig even vrij zijn van zorgen. Vrij zijn van beperkingen. Vrij zijn van verstandige maar lastige maatregelen t.b.v. de energietransitie. Vrij zijn van politiek gekissebis. En op wat voor partij stem je dan, in de waan van de dag? Wordt het een ruk richting rechts populisme?

We krijgen hoe dan ook te maken met stijgende prijzen, iets met gasleveranties, zeer onrustige beurzen, nog meer onrust in de VS, blijvende onrust rond de Oekraïne, nog meer Me Too onthullingen, tekorten in winkels, overal te weinig personeel en oplopende wachttijden, etc. etc.

En de zorg? De mensen in de zorg? Gaan die ook ‘los’ of worden die overspoeld door in te halen ‘planbare’ zorg?

In ons ‘vrijheidslievende’ landje hebben we straks allemaal en bovendien allemaal tegelijk overal recht op. Een recht wat we nadrukkelijk en soms zelfs met schreeuwende verontwaardiging zullen opeisen ook. Op weg naar het strand en de bossen, op terrassen, in dierentuinen, bij de dokter, in het ziekenhuis en op de vliegvelden.

Zonder angst voor de volgende covid variant. Behalve natuurlijk die paarhonderdduizend kwetsbare mensen. En alle wat angstigere mensen. En alle mensen die wachten op een operatie. En …….

Denk er om: Deze chaos komt bovenop een uitgewoonde overheid, een tekort aan woonruimte, studieschuldenproblematieken, oneerlijkheidsgevoelens, chip tekorten niet werkende systemen en veel wantrouwen.

Wat te doen met zo’n op ons aanstormende chaos? Boos worden? Schuldigen zoeken? Eisen? Schreeuwen? Zelf wel uitmaken wat goed voor ‘ons’ is? Lak hebben aan wat anderen van ons vinden?

Wat te doen met al die mensen die boos worden, voordringen en eisen stellen?

Wat te doen met iedereen die deze plotselinge omslag stomweg niet aankan? Die weer op zoek moeten naar een nieuw ritme?

Welnu, ik probeer me te realiseren dat:
• deze chaos niet van vandaag op morgen op te lossen is;
• dat mensen die gestrest zijn, onder druk staan en zich zorgen maken niet beter gaan functioneren wanneer ik ze opjaag of boos op ze wordt;
• dat mensen, ook wanneer ze ongelijk hebben, toch graag gehoord willen worden;
• dat je meer vliegen vangt met stroop dan met azijn;
• dat mediaberichten, ook wanneer ze compleet juist zijn, in veel gevallen niet onmiddellijk zorgen voor meer vreugde of minder bezorgdheid;
• dat een begripvolle blik en een vriendelijk woord vaak wonderen kunnen verrichten.

Of ik hier goed in ben? Neen, eerlijk gezegd niet. Ik erger me vrij snel aan vele vormen van menselijk gedrag. Toch heb ik een houvast. Toen ik jaren geleden nog op het hoofdkantoor van een bank werkte kon een ieder alleen maar naar binnen of naar buiten via een en hetzelfde tourniquet. Na een paar keer geprobeerd te hebben hoe de andere kant reageerde wanneer ik probeerde als eerste bij de tourniquet te zijn (wát een zichtbare ergernis en wát een actie om toch als eerste te zijn ) veranderde ik m’n gedrag door met een groots gebaar de andere kant aan te geven ‘kom maar’. Meer dan 9 van de 10 toverden direct een lach op hun gezicht en riepen ‘dank u wel’. Waarop ik betreffende persoon vriendelijk groette. Ja, het kostte me een beetje tijd. Maar het leverde ons allen een net iets beter gevoel op.

Denk er om, niemand die aan mij kon zien dat ik soms dacht: aso!

Het is precies wat ik in deze tijden ook weer wat vaker doe. En nog meer ga doen. Het heeft zelfs een naam. Het heet fatsoen. Of noem het etiquette (iets wat uitgevonden is om zelf mee te kunnen doen en de ander niet te ergeren). Nog beter is wat mij betreft het woord ‘egards’. Ofschoon sommigen al deze woorden graag zullen vervangen door ‘opvoeding’ en ‘voorbeeldfunctie’.

Ik vind het allemaal best.

Ik kies voorlopig voor het woord EGARDS. En voor handelen met egards. Misschien een beetje overdreven de andere kant op maar ach. Een goed uitgevoerd spel doet niemand kwaad. En nee, het lost de chaos niet direct op maar het voelt al veel beter.

Dus handelend mét egards (!) en met het accepteren van een zekere chaos omdat niemand het toverstokje heeft om deze chaos ‘eventjes’ op te lossen. Hopend op tenminste fatsoenlijk gedrag en nette reacties.

Rob Franse, 9 februari 2022.

3 gedachten over “Chaos op komst !!”

 1. Ha Rob,

  Laat ik nou denken dat egards met een é is.
  Dat irriteerde me direct al flink.
  In mijn hoofd was de geërgerde reactie al klaar.
  Voor ik begin te typen zag ik nog iets over de mij ook zo bekende draaideurtjes.
  Toch maar even het woordenboek erop nageslagen.
  Blijk je gelijk te hebben. Géén één é te bekennen in egards.
  Na u meneer,
  Ciao
  Jan

  1. Beste Jan,

   de grootsheid van jouw reactie in tekst, beeld en onderliggende verfijndheid siert jou.
   Wat een drama was het geweest wanneer jij aan de ene en ik aan de andere kant had gestaan.
   Lange rijen achter ons die met groeiende ergernis -en vooral niet begrijpend- 2 lange mannen gade hadden geslagen.
   Waarschijnlijk waren wij beiden pas tot de orde van de dag overgegaan nadat iemand uit de rij met veel egards de juiste toon voor onze overdreven gedrag onder woorden had weten te brengen.
   Tot dat betreffende personage ten tonele verschijnt kan ik dan ook niet anders zeggen dan ‘nee nee, na U!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *