Zo wordt Kerst veel aangenamer

Ja, veel mensen willen graag samenkomen. Maar wat we, althans een grote meerderheid van de Nederlanders, nog veel liever willen is leven, besluiten en erkend worden als individu. Puur op basis van onze eigen voorkeuren. Niet op basis van een religie of een ideologie en ook niet op basis van wetenschap of argumenten. Dit alles volgens onderzoek van het SCP.

Dus in ieder geval samenkomen met heel veel vrijheid. En wat is daarvoor een logisch moment? Het voorjaar, de zomer en het begin van de herfst. Het moment dat je ook lekker naar buiten kunt en de ruimte hebt. Een tijd van het jaar waarin velen zich ook lekkerder voelen dan in de donkere wintermaanden. Trouwens, het begin van de lente zou ook weleens een geweldig moment kunnen zijn om het nieuwe jaar te vieren. De terugkeer van het licht en het opkomen van fris groen met nieuwe vrolijke kleuren.

Is de winter dan nergens geschikt voor? Wat mij betreft wel degelijk. Het is een prachtige tijd om een beetje tot rust te komen, te filosoferen, te mijmeren en je terug te trekken op een warme aangename plek met hooguit een klein schare gelijkgestemden om je heen.

Zie daar wat de natuur, in dit geval een virus genaamd covid, voor ons regelt. Het dwingt ons precies tot datgene wat ik zojuist beschreef! In de winter lekker klein en knus en in de zomer uitgebreid en uitbundig.

Wát een voordelen. Je hoeft je huis niet meer te verbouwen om iedereen aan tafel te kunnen zetten. Je hoeft niet meer met slecht weer door de kou te reizen. Je zit niet meer een hele avond gedwongen schouder aan schouder op een plek waar je nou net niet wilde zitten. Je kunt precies diegene ontlopen die je wilt ontlopen. Je kunt bewegen. Je kunt naar buiten. Je geniet van het licht en de warmte. Het aan elkaar aanpassen gaat plotseling vrij gemakkelijk en er is mede daardoor meer begrip voor elkaar.

En meer begrip voor elkaar is erg hard nodig. Het hoeft niet direct empathisch. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn. Maar middels dat extra beetje begrip wordt het misschien wel makkelijker en aangenamer om samen te leven, samen te genieten en samen te werken. Samen de publieke ruimte te delen zonder allerlei ergernissen over en weer.

Volgens mij begint het stomweg met fatsoen. Iets wat op zich al moeilijk genoeg is omdat het fatsoen van de ene niet automatisch het fatsoen van de andere is. Mede om die reden is ooit ‘etiquette’ bedacht. Simpele afspraken die het leven voor iedereen samen stomweg aangenamer maken. Iets waar je individueel misschien niet direct gelukkig van wordt maar waar je uiteindelijk wel degelijk gelukkiger van wordt omdat ook joúw omgeving minder reden tot irritatie geeft. Praat er maar eens over dezer dagen in die kleine gezelschappen met gelijkgestemden.

Wij kijken uit en zijn al bezig met huiskamerbijeenkomsten in klein gezelschap. Buitengewoon aangenaam. Lekker veel tijd en echte aandacht voor elkaar. Iedere keer een beetje kerstsfeer. Beetjes die optellen. Buitengewoon aangenaam en waardevol. Maaltijden die precies op juist dat gezelschap afgestemd zijn. Wijn die daar echt bij past.

Je zult zien dat we richting april, lichamelijk en geestelijk uitgerust, gevoed en gelaafd, enorm zin hebben in grotere (buiten) bijeenkomsten. Leven is en blijft een dans met de omstandigheden. Ik wens jullie dan ook heel aangename dagen toe.


Rob Franse, 17 december 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *