Slap gelul

Neem het me niet kwalijk dat ik het zo zeg. Polderen is mooi. Iedereen te vriend houden ook. Maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Minstens zo erg is het dat die wonden er lang over doen om te genezen.

Soms moet je pijn nemen. Bijvoorbeeld bij een tandartsbehandeling. Lekker zonder verdoving. Even flink pijn maar daarna is het over ook. In tegenstelling tot een verdoving waar je nog urenlang last van hebt. Zo gaat het bijvoorbeeld ook met financiële pijn. Wil je jarenlang bungelen of neem je de pijn en start je opnieuw?

Na de persconferentie hoorde ik een journalist(e) van de NOS een vraag stellen waarbij ik dacht ‘die kun je zelf beantwoorden’. ‘Doe niet zo interessant’. Waarop Rutte z’n bekende toontje aansloeg. Hij had ook kunnen zeggen ‘Het is duidelijk dat ik heb gezegd wat ik heb gezegd’. ‘Volgende vraag graag’.

Maar nee. Voor de zoveelste keer wordt er door de overbekende heren Rutte en De Jong 20 minuten gepraat waarin een rijstebrij aan boodschappen verpakt is die stomweg niet, of slechts zeer ten dele, overkomt. Om vervolgens veel te geduldig door te praten met het journaille.

Volgens mij vertel je op hun niveau een visie (….). Of helemaal niets. En vertel je op een ander niveau, gericht op de doelgroep, de boodschap. In een taal die de ontvanger begrijpt.

Of ik nog luister? Nauwelijks. Het is mij al vele jaren duidelijk dat het beter is om de boodschap te lezen dan te beluisteren. Het scheelt niet alleen ergernis maar het zit ook niet zo geplakt aan een ‘bepaalde’ uitstraling. Een uitstraling die uiteindelijk irriteert.

Wie ik wel met interesse las vandaag? Herman Tjeenk Willink!

Kennelijk ben ik een van de weinigen want al veertig jaar lang praten vele politici met hem, horen hem aan en doen alsof ze luisteren. Maar er wat mee doen?

Zo wordt eens te meer bevestigd dat je tegenwoordig zeer zelfredzaam moet zijn. Dat is verdraaid oneerlijk want voor velen geldt dat dit een forse stap te ver is. Niets om je voor te schamen. Totaal niet! Ik ben alleen zo bang dat de niet zelfredzamen nog meer tegen slap gelul aanlopen dan ik. Of, mogelijk nog erger, tegen regels en/of betweters.

Mijn boodschap? Niet lullen maar poetsen!


Rob Franse, 26 november 2021


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *