Spanning! Echt ALLES staat nu onder spanning. Dat kan anders!

Of je nu de media volgt, de politiek of de man in de straat, iedereen lijkt zwaar onder spanning te staan.

Ik heb de laatste weken uiterst verstandige en evenwichtige mensen heel grote woorden horen gebruiken die hen niet passen. Of het nou over corona gaat, vaccinaties, politieke keuzes, vrijwilligerswerk, echt werk, zorg, de belastingdienst of familie en vrienden, de woorden zijn groot, onevenwichtig en boos.

De redenen hiervoor? Te veel spanning. Te veel spanning bij jezelf, bij anderen in jouw omgeving en in de wereld in het algemeen.

Ik ga daar niet over vertellen. Je hebt er al veel te veel over gehoord en gelezen.

Wat ik wel ga vertellen is dat er oplossingen voor zijn. Die oplossingen zijn niet simpel. Het bewaren van de lieve vrede hoort er in ieder geval niet bij; het is slechts uitstel. Zachte heelmeesters maken immers stinkende wonden. Helaas zijn we de laatste 50 jaar gewend geraakt aan zachte heelmeesters. Deze heelmeesters zorgen voor etterende wonden die uiteindelijk voor nog meer ellende en spanning zorgen.

Maar zijn we bereid om de ‘niet simpele oplossingen’ samen uit te voeren? Neen. Zo las ik laatst dat 98% van de niet gevaccineerden niet willen dat er voor hen andere regels gelden dan voor wel gevaccineerden. Dat de Democraten in de VS, die voor 2 jaar de macht hebben, deze slechts gebruiken om elkaar de tent uit te vechten. Terwijl ik oorspronkelijk dacht dat dit tot de wél simpele oplossingen behoorde.

Poetin heeft gelijk als hij zegt dat ‘het kapitalistische Westen kapot gaat aan zichzelf en aan progressieve elementen’. Nooit gedacht dat ik Poetin ooit gelijk zou geven.

Spanning dus. Spanning in de wereld die begint bij spanning in onze eigen bubbel welke weer veroorzaakt wordt door spanning in onszelf. Spanning die veroorzaakt wordt door twijfel en onzekerheid welke we uiten in grote woorden die klinken als ‘ik wéét het’.

Nou, ík weet het niet.

Wat ik wel weet is dat steeds minder mensen openstaan voor hun eigen twijfels. Iets wat volgens mij de meest heftige uiting is van onzekerheid. Een vertoon van onvermogen wat zich manifesteert in een belachelijke verdediging omdat ieder weldenkend mens stomweg ziet dat deze verdediging een farce is.

Zo kom ik bij de oplossing van alles wat onder spanning staat: STOP je verdediging. Luister echt en luister goed. Durf elkaar aan te spreken. En vooral: DURF AANGESPROKEN TE WORDEN!!!!.

Ontspan! Weet dat échte ontspanning de kracht van de sterke is. Zoals ook oprecht aanspreken of aangesproken worden slechts toebehoort aan de sterke. Aan diegene die waardigheid vooropstelt!

Ik wens jou dus échte ontspanning én waardigheid toe!

Rob Franse, 29 oktober 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *