Deze zomer wordt knettergek!

Op welke manier? Ik weet het waarachtig niet. Wat ik wel weet is dat we een zomer gaan meemaken zoals niemand die ooit bij benadering heeft meegemaakt. Niemand kan uit ervaring zeggen wat er zal gaan gebeuren. Hoe en waar mensen, in welke aantallen dan ook, waar zullen zijn met welk humeur dan ook. Allemaal tegelijk? Iedereen met torenhoge verwachtingen? Of misschien wel eisen? Eisen in de zin van ‘ik moet nu heel veel maanden ellende inhalen en dat zal hoe dan ook gebeuren ook. En wel op mijn manier. Ik laat me door niemand tegenhouden’?

Je zult maar een leuk terras hebben maar helaas wat krap zitten in je personeel. Een terras wat bezocht gaat worden door 10 keer zoveel mensen als dat je stoelen hebt. Voorraden die daarvoor ontoereikend zijn. Gasten die zelf richting bar en keuken gaan op zoek naar hun welverdiende drankje. Ze vinden het niet. Het is op. Het laatste bedienende personeel is op de vlucht geslagen. Dezelfde kant op als de verkeersregelaars.

Zou het zo kunnen gaan? Dag na dag en week na week tot de herfst ons verlost?

Of zijn we zo begaan met elkaar dat medemenselijkheid en hoffelijkheid het winnen? Rustig een uurtje wachten op je drankje dat inmiddels te warm is geworden? Waarvan je dan met een groots gebaar zegt ‘maakt niet uit jôh’? Keurig achter elkaar in het verkeer met alle begrip voor overvolle parkeerplaatsen rustig zoekend naar de volgende gelegenheid? Niet boos wordend op wie dan ook? Een en al begrip?

Blijven we misschien gewoon thuis? Met niet al te veel mensen? Zonder al te veel overlast voor de buren? Balkonia of hintengarten? Vermoedend dat het op de wegen en op locaties waarschijnlijk erg druk zal zijn? Gaan we zelf een feestje organiseren? Net als zoveel andere mensen zodat iedereen op elk moment de keuze heeft uit 7 feestjes, festivals en wat al niet meer? Waardoor er nieuwe familieruzies en verbroken vriendschappen zullen ontstaan met als ondertoon ‘tijdens corona had je ook al geen aandacht voor mij’?

Over corona gesproken. Zou die er nog zijn? Of weer? En in welke variant?

De echte rampmaand wordt september. Vlak voor de herfst nog eventjes ……… Ik las dat het nu al zo goed als zeker is dat er een enorm tekort aan beveiligers zal zijn voor de vele grote evenementen. En personeelstekorten in de horeca. Uitgeputte medewerkers. Gesloopte eigenaren. Misschien wel tekorten aan Joost mag weten wat.

Of ik me zorgen maak? Hmm. Ik geloof dat ik vooral nieuwsgierig ben. Weet je waar ik echt nieuwsgierig naar ben? Of we een beetje bijgetankt zijn in oktober om de herfst en de winter aan te kunnen. Of iedereen het financieel, economisch en sociaal nog trekt. Of er misschien wel heel grote verschillen zijn ontstaan. Of winkelstraten nog bestaan. Of ……

Spannend? Ja! Leuk? Ik weet het niet. Onzeker? Nou en of. Heel veel regen? Dat zou ook nog kunnen.

Rob Franse, 10 maart 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *