Uithuilen en opnieuw beginnen

Wim Kan zong het op oudejaarsavond 1960. Voor de radio.
‘Uithuilen en opnieuw beginnen
We zitten weer zo boordevol met spijt
Vergeven en vergeten is zo fijn
Wat zullen we morgen mooi van binnen zijn’
En dat op het eind van toch niet zo’n slecht jaar.

Ik herinnerde het me toen ik me onlangs bedacht dat wij dit jaar eigenlijk jankend uit zouden moeten gaan. Lekker even samen terugkijkend en toegevend aan het verdriet van velen in het afgelopen jaar. Zelf maakte ik weinig ellende mee. Ik tel dan ook m’n zegeningen. Krantenkoppen van de laatste tijd spreken echter boekdelen: ‘Werknemers gaan massaal gebukt onder de stress’, ‘Hoe het wij-gevoel weer uit Nederland verdween’, ‘Eerst overmoedig, toen onmachtig’, ‘Het wantrouwen in media zal blijven groeien’ en ‘Veerkracht van jongeren lijkt verdwenen’. Om er maar een paar te noemen.

Ook bedacht ik me dat flink janken ruimte geeft voor tenminste twee zaken: Het geeft lucht en ruimte waarna je nieuwe moed kunt verzamelen. En het geeft automatisch ruimte, zeker wanneer je het janken samen doet, voor compassie!

Dus: Jankend het jaar uit en met moed en compassie het nieuwe jaar in.

Die compassie is heel hard nodig. Wanneer we terugkijken naar wat er allemaal fout is gegaan in het afgelopen jaar dan is het behoorlijk schrikken. Schrikken omdat zo ontzettend veel mensen en instellingen niet in staat bleken te zijn om verschillende soorten ellende op de juiste manier het hoofd te bieden. Je kunt gerust stellen dat we met z’n allen niet voorbereid waren. Zowel organisatorisch als mentaal niet.

Zonder compassie gaan we naar schuldigen zoeken. Die mogelijk schuldigen gaan zich vervolgens verdedigen. Mensen en instellingen die in de verdediging gaan zullen niet snel luisteren of de hand in eigen boezem steken. Laat staan naar verbetering zoeken. Daarom zijn die laatste twee regels van Wim Kan zo juist: ‘Vergeven en vergeten is zo fijn (want) wat zullen we morgen mooi van binnen zijn’. Twee vliegen in één klap dus: Anderen de ruimte geven om te luisteren en zich vervolgens te verbeteren en gelijktijdig, zelf, een goed gevoel van binnen te hebben.

Laten we een paar praktijkoefeningen doen: De ambtenaren uit Wijdemeren die 7000 Euro van een bijstandsmoeder terug willen vorderen. Alle betrokkenen bij de toeslagenaffaire die zich aan de regels hielden. Iedereen die op vakantie ging en corona mee terug nam. Een ieder die niet goed weet dat anderhalve meter 150 centimeter is. Iedereen die meer ‘ik’ denkt en doet in plaats van ‘wij’. Fakenieuws versturende personen en instellingen………

Lukt het al een beetje met de compassie? Voelt het al wat beter van binnen?

Moeilijk niet waar. We zijn er sinds de tijd van Wim Kan, 60 jaar geleden, nauwelijks meer in geoefend om compassie met anderen te hebben. Iedereen behoort tegenwoordig zelfredzaam te zijn en de gevolgen van zijn of haar ‘falen’ te dragen. Op zich is daar wel enig begrip voor op te brengen. Totdat deze manier van denken doorslaat natuurlijk.

Misschien moet je mijn oproep om hard te janken en compassie te hebben niet al te letterlijk nemen. Misschien moet je gewoon een klein beetje in die richting opschuiven. Wie weet levert dat wel wat meer veerkracht, moed en optimisme op.

Veerkracht, moed en optimisme wat we in 2021 hard nodig zullen hebben.

Ik wens jullie het allerbeste voor 2021. Blijf gezond !!!

Rob Franse, 29 december 2020

8 gedachten over “Uithuilen en opnieuw beginnen”

 1. Dank Rob. Ik voel me gesterkt en voorbereid op een nieuw jaar! Mag ik nog meer van dit soort verhalen om te overdenken van jou ontvangen.

  Ook voor jou een mooi jaar met compassie en empathie toegewenst🍾🍾🍾

 2. Rob,
  Scherpe prikkels aan het einde van het jaar om bepaalde zaken te overdenken en stil te staan bij je eigen rol daarbij! Mooie terug- en vooruitblik. Wens jou ook het allerbeste voor het nieuwe jaar. Vooral een goede gezondheid en geen coronadreiging!

  Piet O.

 3. Dat de schrijfader wijd open mag blijven staan en dat veel mooie, positieve onderwerpen zich aandienen in het nieuwe jaar!

  Proost! Op een gezond en veeeeel beter 2021!!

  Betty en Herman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *