Hoopvol!

Kiza Magendane schrijft op 22 oktober j.l. in de NRC ‘Leer volwassenen weer wat vrijheid is’. Hij slaat in z’n laatste 40 regels de spijker recht op z’n kop. Ik vertaal het als ‘Vrijheid is de grootste verantwoordelijkheid die er voor ieder individu bestaat’. Iets waar velen van ons al decennialang steeds minder voor willen doen. We willen erg graag onze persoonlijke vrijheid, vaak verwoord als ‘dat maak ik zelf wel uit’ en geuit in gedrag wat met niemand rekening houdt, maar voor dé vrijheid (verantwoordelijkheid nemen voor de groep in plaats van dat laten doen door een sterke man) doen de meesten van ons helemaal niets.

Waarom ik dan toch hoopvol ben?

Simpelweg omdat er steeds meer mensen hun verstand vinden en daar over denken, praten en schrijven. Er komen in hoog tempo steeds meer mensen, zoals Kiza, voor hun ideeën uit. Misschien wel doordat het individualisme, het hedonisme en het gebrek aan fatsoen de laatste decennia hebben geleid tot een maatschappij waarin we mede door excessen als Trump, de Brexit, het populisme en het radicalisme eindelijk beginnen te zien dat het echte probleem niet bestaat uit wat overheden, bedrijfsleven, (social) media en jongeren fout doen, maar wat wij, Westerse volwassenen, fout doen.

Die ‘fout’ is ons gedrag. We zijn zo enorm verwend geraakt door een exponentieel stijgende welvaart en het geloof dat wij in deze wereld het grote voorbeeld zijn, dat wij niet eens meer in staat zijn onze eigen kinderen met flinkheid op te voeden. We kunnen dat niet omdat we zelf niet flink zijn! We zijn aanstellers geworden die bij alles en nog wat hulp nodig hebben. Hulp van de overheid, van de GGZ, van welzijnswerkers en van wie al niet meer die onze directe ‘nood’ kunnen oplossen zónder daar zelf verantwoordelijkheid voor te nemen.

Daarom heeft Kiza Magendane zo enorm gelijk. Het zijn de volwassenen die moet leren wat vrijheid werkelijk is zodat zij hun kinderen ‘flink’ kunnen opvoeden. Echte vrijheid is de grootste verantwoordelijkheid die je als volwassene hebt. Dat begint niet met rechten maar dat begint met plichten. Plichten richting de groep, plichten op het gebied van fatsoen en plichten op het gebied van luisteren om vervolgens met liefde, aandacht en kracht! (niet macht) jezelf én je kinderen op te voeden.

Misschien dat het komende halfjaar met daarin corona, de effecten van de coronamaatregelen, verkiezingen in de US en in Nederland, enorme uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, geopolitieke spanningen en alle protesten om dat alles heen, een flink aantal volwassenen tot het besef zal komen dat het eventjes niet meer gaat over wie er met Kerst bij jou komen eten…… Het gaat er om dat deze volwassenen middels woord en daad laten zien waarop de kerstgedachte gebaseerd is. Wees flink! Praat niet over wat je mist of gaat missen (of nog erger: ‘wat jou allemaal afgepakt wordt’) maar hoe jijzelf zorgt dat jij en de jouwen, meer sociale wezens dan individuen, zorgen voor vrijheid voor de hele groep. En wat dat werkelijk is. We hebben net 75 jaar vrijheid gevierd. Waarom kon dat? Omdat men, ook ‘de vijand’, vanaf 1945 flink was en met elkaar in gesprek ging als groep. Over echte vrijheid met verantwoordelijkheid.

Rob Franse, 24 oktober 2020

2 gedachten over “Hoopvol!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *