Herfst 2020. Zó wordt het tóch leuk!

Stoofschotels, zware rode Rhône wijnen, de geur van de keuken die zich mengt met de herfstgeuren van buiten. Sfeervolle verlichting, kaarsen, dichte gordijnen en passende muziek.

Het schoot vanmorgen allemaal door m’n hoofd bij amper 13 graden Celsius, regen en wind. De verwarming sloeg zelfs aan en m’n wandelingetje werd gedaan met regenjack aan en regenhoed op. Het is pas op dat moment dat ik me ten volle realiseer dat we een zomer hebben gehad die duurde van maart t/m augustus. Wat een weelde, zelfs voor iemand die het liever niet warmer ziet worden dan 25 graden Celsius.

Zoals een eekhoorn realiseer ik me dat ik voorbereidingen moet treffen voor de 2e helft van de herfst en voor de winter. Dat doe ik dan ook. Met enthousiasme! Het eerste wat ik me voorneem is het nog selectiever tot me nemen van het nieuws. Ik weet dat er Amerikaanse presidentsverkiezingen, Brexit onderhandelingen, Covid-19 risico’s, covid-19 beperkingen, faillissementen, ontslagen en wat al niet meer gaan volgen. Ik weet dat ik daar niets aan kan veranderen en dus is het zaak om me niet te laten frustreren door al deze berichten. Sowieso dus geen nieuwsberichten voor het ontbijt en voor m’n wandeling. Maximaal eenmaal per dag reageren op berichten op m’n telefoon. En door de dag heen maximaal 2 momenten nemen om nieuws tot me te nemen via de krant en een beetje via NOS.nl; ik verbeeld me zelf een betere keuze te kunnen maken uit die berichten dan dat het NOS journaal dat doet.

Dat gehad hebbende kunnen we aan de slag met de zaken waar het wél om gaat. Om zaken die me blij maken en/of energie geven. Wát heeft een mens nodig om de herfst goed in te gaan? Een goed gevulde provisiekast en dito vriezer (stoofvlees, geurige kruiden en goede recepten). Een goed gevulde wijnkast met vooral gerijpte rode Rhônes, Bordeaux en witte Bourgognes. Prettige verlichting, goede kaarsen, sluitende gordijnen, een geveegde open haard en haardhout. Boeken natuurlijk en een lijstje van films en documentaires die bekeken moeten worden alsmede een lijstje van al die vrienden en kennissen die met regelmaat gebeld of gemaild moeten worden omdat we elkaar nu eenmaal niet meer aan tafel kunnen treffen; het is niet anders. Spelletjes en puzzels voor in ieder geval 1 of 2 personen.

Ik zou het bijna vergeten maar de tuin behoeft natuurlijk ook aandacht, vooral daar waar het zwaarder snoeiwerk betreft. Wie weet gaat het bovendien nog nazomeren. Tuinspullen dus voorlopig niet wegruimen. Wel al plannen maken voor aanplant in het vroege voorjaar.

Plannen maken voor december? Zoals Sint, Kerst en Oud en Nieuw? Wellicht….. Daarbij is het een aardige gedachte, wetende dat je echt niet meer met z’n vijfentwintigen om tafel kan zitten, om van de nood een deugd te maken. Denk hier dus alleen over na wanneer je creatief/positief bent en doe het vooral niet wanneer je denkt ‘dat kan ook al niet’ (dat is überhaupt een moment waarop je beter een goed boek kunt pakken met goede muziek op de achtergrond). Bedenk maar hoe je het in klein comité leuk maakt. Doe daarbij maar net alsof alle anderen aan de andere kant van de wereld zitten, ingesneeuwd zijn en dus helemaal niet kúnnen komen.

Ik ben nog niet eens halverwege maar die andere helft kun je ook zelf wel verzinnen. Ik heb nog drie dingen te zeggen:

Caroline deelt niet alleen via de mail recepten aan vrienden en kennissen, soms voorzien van een wijnadvies door mij, maar ze maakt ook voor diezelfde vrienden en kennissen eten voor een vriendenprijs wat op te halen is in onze bijkeuken op gepaste afstand. Vooral wanneer het een stoofpot betreft geeft dat mij het geluk om urenlang in die heerlijke lucht te zitten. In die bijkeuken kun je dan gelijk even kijken naar de keramiek die ze zelf maakt en verkoopt; vooral vogels maar ook andere dieren. Bovendien maakt ze ook keramiek op speciaal verzoek. Desgewenst kun je mij dan even polsen of ik voor jou een verhaal over jou, jouw ideeën en/of jouw twijfels wil schrijven. Zie ook www.jouwverhaalverwoord.nl

Het tweede ding is een welgemeend advies, voortgekomen uit eigen ervaring: Zit niet de hele dag op elkaars lip! Negeer elkaar een paar uur. Zoek een andere plek. Ga er uit. Geef elkaar de ruimte, zeker in de herfst. En voor diegene die alleen is: Schroom niet! Bel (maar niet voor elf uur ’s morgens). Er is altijd wel ergens een luisterend oor. Of mail om stomweg je ei kwijt te kunnen. Ik ontvang via dit blog best veel mails die uiteindelijk niet toegevoegd worden aan dit blog; soms is breed delen goed en soms is het prettiger om het beperkt te houden

Tenslotte: De herfst is ook een metafoor voor wie het wil zien. Wanneer je denkt of meent in de zomer te leven of te moeten leven dan kan de herfst zeer tegenvallen. Wanneer je je realiseert dat het herfst is, dat jij wellicht in de herfst van jouw bestaan bent, dan kun je die schoonheid zien en proeven. Je wordt er zelfs deel van. Dan is het van een wonderlijke schoonheid die de zomer zelfs overstijgt!

Rob Franse, 3 september 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *