Al draagt een aap een gouden ring…….

…. het blijft in veel gevallen een onfatsoenlijk ding.

Interessant daarbij is het om vast te stellen dat er ook heel fatsoenlijke dingen zijn. Zowel apen als mensen. Hoe ze ook gekleed zijn, het zegt vaak niets over iemands fatsoen. Of over iemands flinkheid. Dat is ook zo’n ding.

Zo’n onfatsoenlijk ding is overigens wel snel herkenbaar. Het mist de flinkheid om zich fatsoenlijk te gedragen. Een beetje flink ding kan het opbrengen om zijn of vooral haar beurt af te wachten. Om op 1,5 meter afstand te blijven. Is flink genoeg om dat familiefeestje over te slaan. Hij of zij weet immers vaak van te voren dat het niet zozeer onwil is maar veeleer gebrek aan wil(skracht) om het fatsoen op te brengen om je aan regels te houden.

Deze onfatsoenlijke dingen kun je overigens niet alleen herkennen aan hun gedrag maar ook aan hun redenatie. Zij zeggen dingen als ‘moet toch kunnen, valt wel mee, als ik nu, etc.’ De fatsoenlijke dingen zeggen niet zo veel maar houden zich uit fatsoen en uit solidariteit met de (zwakkeren in de) gemeenschap aan de regels.

Hoe gaat de fatsoenlijke nu met die onfatsoenlijken om? Heel simpel: zoveel mogelijk ontlopen. En als dat niet lukt? Lekker laten gaan, stap opzij zetten en diep, maar voorzichtig, ademhalen. Of het aanspreken van een onfatsoenlijke zou kunnen helpen? Laat ik het zo zeggen: Betreffende onfatsoenlijke moet dan het fatsoen opbrengen om te luisteren……. Ik vraag me zomaar af of dat er in zit. De kans lijkt me groter dat je een weerwoord krijgt. Een weerwoord wat het dings gebrek aan solidariteit toont. Als het even wil zelfs met een uitleg over diens superieure visie op solidariteit.

Of ik denk dat iedereen die zich niet aan de regels houdt onfatsoenlijk en niet flink is? Nee. Een deel is gewoon net wat te laconiek, te gemakkelijk, te onbewust etc. Jammer maar helaas. Niet jammer maar ergerlijk tenslotte is dat deel wat roept ‘dat maak ik zelf wel uit’. Aap boven aap zogezegd. Deze aapdingen zijn helaas dom genoeg om te denken dat ze compleet boven de wet staan en dat fatsoen en solidariteit er stomweg niet toe doen. Geen idee wat we daar mee moeten. Stiekem hoop ik wel eens dat deze apen boven apen een uit z’n hum zijnde gorilla tegenkomen. Die hoeft op dat moment juist weer niet al te fatsoenlijk te zijn.

Rob Franse, 21 augustus 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *