Begrip hebben voor wat ???

Als ik het goed begrijp dan moet ik wat meer begrip hebben. Voor jongeren bijvoorbeeld. Die schijnen het niet te kunnen helpen dat ze zo met zichzelf bezig zijn. Daardoor kunnen ze zich niet aan coronamaatregelen houden. En al helemaal niet zonder dat een influencer het hen zegt middels een filmpje met heel heftige beelden. Ze zouden immers zomaar iets leuks kunnen missen.

Welnu beste jongere: Ik héb begrip voor jouw beweegredenen. Maar níet voor het niet opvolgen van regels.

Als ik het goed begrijp dan moet ik ook wat meer begrip hebben voor ouderen op e bikes. We moeten zelfs wegen zo aanpassen dat ze geen ongelukken meer kunnen krijgen wanneer ze met 25 kilometer per uur naast elkaar rijdend rotondes proberen te nemen. Of niet op tijd kunnen remmen voor een auto van rechts (het gebeurde me gisteren nog …).

Welnu beste oudere: Ik héb begrip voor het feit dat je wellicht minder snel reageert. Maar ik heb er geen begrip voor dat je stomweg te hard rijdt.

Als ik het goed begrijp dan moet ik er begrip voor hebben dat het mensen niet lukt om 1,5 meter afstand te houden wanneer ze wat veel gedronken hebben en het gezellig is.

Welnu beste stapper: Ik héb begrip voor het feit dat jij je wat anders beweegt met drank op. Maar ik heb er géén begrip voor dat jij op een onverantwoorde plek kennelijk te veel drinkt.

Moet ik nog even doorgaan.?
Of mag ik jou om begrip vragen …..?

Wanneer ik een rood stoplicht tegenkom dan stop ik daarvoor. Ik weet dat ik op die manier diegene die groen licht heeft veilige doortocht verleen. Dat is best prettig want wanneer ik vervolgens groen licht heb dan kan ook ik veilig mijn weg vervolgen. Of toch niet?

Nou, zo voel ik me inmiddels op sommige terrassen, sommige winkels, sommige straten en sommige bijeenkomsten alsof ik vol aangereden zal worden door iemand die het rode licht negeert.

Daar heb je geen begrip voor?

Dat hoeft ook niet hoor. Zolang je maar niet door rood rijdt. Zolang jij je ook aan de regels houdt.

Vergeet dat (om) begrip (vragen). Hou je aan de afspraken en regels. Dat is wat ik vraag.

Of dit gedrag van je niet aan regels houden en wel om begrip vragen me zorgen baart? Nou en of. Het ergert me zelfs behoorlijk!

Rob Franse, 29 juli 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *