Elk nadeel heb z’n voordeel. Ook een crisis.

Zo is het de laatste dagen snel duidelijk geworden wie er echt egoïstisch en onfatsoenlijk is en bij wie dat best wel meevalt. Hamsteren van pleepapier, hoe verzin je het. Minstens zo bijzonder: Er is de laatste dagen zoveel brood en groente gekocht dat er niets (!) overblijft voor de voedselbanken….. Gaat men al die verse produkten ook opeten? Ik denk zomaar van niet. Hoewel ….. dan heb je tenminste nut van het pleepapier. Onlangs schreef ik dat mensen steeds meer gaan lijken op meeuwen. Me dunkt dat het bewijs is geleverd. Welk voordeel dit nadeel heeft? Allereerst weet je vanaf nu met wie je beter geen contacten meer moet onderhouden en vervolgens moge het duidelijk zijn dat wij als dom volk echt niet overweg kunnen met vrijheid. Domme schapen hebben echt herders nodig.

Laat ik eens verder gaan met voordelen. Over een paar weken ziet ieders tuin er geweldig uit. Je hebt immers tijd zat en je wilt toch zo af en toe naar buiten. De luchtvervuiling neemt flink af doordat we ons minder verplaatsen. De verdeling tussen rijk en arm neemt flink af doordat rijken met aandelenportefeuilles fors verlies lijden. Op wat langere termijn zal blijken dat we vaker dichter bij huis gaan produceren wat goed is voor de werkgelegenheid en wat het vervuilende zeetransport bovendien zal beperken. Europa zal wel moeten samenwerken en de Italianen zullen echt iets aan hun economie moeten gaan doen. Lagarde begint ze al aardig te dwingen.

Over Lagarde gesproken en haar gedurfde persconferentie: Dit zijn de momenten dat mensen met vaardigheden én lef opstaan en populisten vanzelf door de mand vallen. Dat zal mede gebeuren omdat ‘het moment’ nog wel even zal aanhouden. Dat laatste geeft dan weer extra kans om een echte president in het Witte Huis te krijgen, noodgedwongen samen te werken in Europa doordat er geen tijd meer is om over alles te zeuren en gezondheidszorg en ouderenzorg te herwaarderen.

Natuurlijk zijn er nadelen. Daar hoef ik niets over te schrijven. Dat doen anderen al ruim voldoende. Lekker dramatisch doen over zaken waar je niet omheen kunt en zwelgen in elkaars ellende. Liever schrijf ik, waar mogelijk gekscherend, over de voordelen. Voordelen die je het beste ziet wanneer je, met zelfspot, danst met de omstandigheden.

Dansend met die omstandigheden wordt je vermoedelijk ook wijzer. Misschien wel zo wijs dat je verstandiger gaat leven en stemmen. Vermoedelijk wordt je ook fatsoenlijker waardoor de kans steeds groter wordt dat je tevens op zoek gaat naar fatsoenlijke leiders.

Gedurende die dans ontstaat er bij mij steeds meer hoop dat we verstandiger en fatsoenlijker worden. Uiteindelijk leren de meeste mensen echt wel iets van een crisis. Misschien leren we zelfs wel dat we elkaar nodig hebben en dat fatsoen daar de basis voor is.

Tot het zo ver is ga ik me denk ik samen met mijn echtgenote storten op de gehamsterde hoeveelheid wijn. Ofschoon dat bij wijn ‘verzamelen’ of ‘opleggen’ heet in plaats van hamsteren.

Blijf dansen, desnoods in je eentje, en hou een beetje je fatsoen. Asjeblieft.

Rob Franse, 14 maart 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *