Meeuwen, daar lijken we steeds meer op

Schreeuwend en zonder enig fatsoen. Als we ons deel maar krijgen. Nu direct.

Meeuwen jatten zelfs van elkaar. Doen dat bovendien met een vreselijk gekrijs. Het interesseert ze allemaal niets en ze schijten de boel nog onder ook. Wantrouwende ogen kijken loerend rond. Ze schamen zich ook nergens voor.

En wij?

Steeds vaker hoor ik mensen hardop zeggen ‘maar ik heb het wel voor elkaar gekregen’. Nog niet zo gek lang geleden zeiden mensen ‘het was misschien niet netjes, maar ik heb het wel voor elkaar gekregen’. Daarvoor zeiden mensen ‘ik schaam me een beetje, maar gelukkig is het wel voor elkaar’.

Waar is dit begonnen? Bij KPI’s en PPP’s? Key Performace Indicators en Persoonlijke Prestatie Plannen? Niet meer kijken naar een groter geheel of groter belang maar puur kijken, met oogkleppen op, naar jouw eigen belang? Of dat van jouw manager? En die weer naar dat van zijn manager? Net zo lang dat we het niet eens meer onfatsoenlijk vinden?

Hoezo, fatsoen. Daar gaat het toch niet om? Het gaat toch om jouw eigen prestatie? Jouw inkomen, positie, bezit, cijfers, erkenning enzovoort? Jij moet toch kunnen laten zien hoe geweldig jij bent? Zonder enige schaamte? We leren dat al jaren op het werk. Inmiddels wordt het ook op veel scholen geleerd. Social media doen de rest.

Toegegeven, meeuwen zijn zeer effectieve beesten. Het lukt ze zelfs om frieten uit jouw bakkie te jatten om vervolgens een krijsende lach te laten horen.

Maar…… is er iemand die van meeuwen houdt? Nog sterker: Wie heeft er geen hekel aan meeuwen?

Sommige meeuwen vinden zelfs daar een oplossing voor: Ze vormen een cluppie waarbinnen een zekere erkenning voor elkaars bestaan en gedrag heerst. Maar als je niet bij dat cluppie hoort? Of wilt horen?

Waarom ik het over meeuwen heb? Omdat veel menselijk gedrag in hoog tempo meer en meer op dat van meeuwen begint te lijken: Een totaal gebrek aan fatsoen.

Hoe dat zo ver heeft kunnen komen? Heel langzaam met heel kleine stapjes. Zo langzaam dat je het bij jezelf nauwelijks meer in de gaten hebt. ‘Iedereen doet het, zij doen het ook, als zij het doen dan mag ik toch ook ……’ tot aan ‘Bekijk het maar’, bij voorkeur onbewust.

Nou, zo dus.

De vraag is vervolgens: Hoe kom je van een meeuwenplaag af? Op een ‘fatsoenlijke’ manier?

Rob Franse, 27 februari 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *