Het moet van ‘rechts’ komen

Simpelweg omdat er meer en beter gedeeld moet worden en omdat links niet genoeg te delen heeft!

Daarom ben ik redelijk gelukkig met de ogenschijnlijke draai die partijen aan de rechterkant lijken te gaan maken. Te laat? Zeker. Genoeg? Weet ik niet zo zeker.

Heb ik dan geen vertrouwen in links? Nee, dat heb ik niet. De reden is ook heel simpel. Als links iets wil dan moeten ze rechts overtuigen. Misschien nog wel belangrijker: Ze moeten rechtse stemmers overtuigen. En dan vooral die stemmers die het geld hebben en/of het voor het zeggen hebben.

Dat laatste zal nooit lukken. Rechtse mensen zitten namelijk in essentie hetzelfde in elkaar als linkse mensen: Ze willen niet van anderen horen dat ze meer moeten delen……… Dat is precies wat linkse mensen doen: Anderen vertellen dat het anders moet.

Dat is een rare paradox. Links kan natuurlijk best wel iets meer delen dan nu, maar of het zoden aan de dijk zet? Ik denk het niet. Links kan best aan rechts vertellen dat ze meer moeten delen, maar of rechts luistert? Ik denk het niet. Links kan zich op het milieu richten, maar de echte zetten moeten gedaan worden door rechts. Of rechts luistert naar linkse milieu activisten? Ik denk het niet.

Zal ik nog even doorgaan?

Rechts, en dan met name de rijken en machtigen op rechts, zullen zélf tot inzicht moeten komen. Maar hoe bewerkstellig je dat? Door linkse oppositie te voeren? Door te demonstreren? Neen.

Er is denk ik maar één goeie manier: Rechts moet daadwerkelijk in contact komen met die groepen mensen die wel wat meer van de welvaart toegedeeld zouden mogen krijgen. Dus niet met hun politieke leiders maar met die mensen zelf. Mogelijke herverdelingsacties van rechts moeten vervolgens ook zichtbaar zijn voor rechts. Ze moeten zien dan het met diegenen die het minder getroffen hadden snel beter gaat! Dat dit beter is voor die mensen, voor de maatschappij en uiteindelijk dus ook voor rechts zelf.

Of ik een mooi vergelijk heb? Zeker: Wanneer een absolute gezondheidsfreak mij vertelt dat ik minder moet roken en drinken dan roept dat bij mij flink wat irritatie op. Wanneer dat aan mij verteld wordt door iemand die zelf ook wel van dit soort zaken houdt dan ben ik veel meer bereid om te luisteren. Zo simpel.

Mijn mede Bourgondiërs hebben veel meer effect op mij dan zeer verantwoord levende mensen. Zo denk ik dat het ook werkt met verdeling van geld en met zaken die slecht zijn voor het milieu. Wanneer rijken en vervuilers elkáár aanspreken kan er wat veranderen.

Ik vraag me wel eens af naar wie de rijken, machtigen en vervuilers willen luisteren. Vroeger had je meneer pastoor of de dominee. En nu? Vroeger zag je jouw werknemers worstelen. En nu? Zullen ze naar mij luisteren? Mwâh ….. Zullen ze naar links luisteren? Ik denk het niet.

Rob Franse, 23 januari 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *