Millennials en Boomers, omarm elkaar!

Al was het maar omdat jullie allebei anders zijn dan de groep tussen 30/35 en 60/65 jaar oud. Omdat jullie ontzettend veel van elkaars vragen en fouten kunnen leren. Omdat jullie beiden een zeker idealisme hebben in tegenstelling tot de groep tussen jullie in. Omdat jullie beiden jullie eigen levens vorm moeten geven op een andere manier dan een aantal jaren geleden gedacht. Omdat jullie echt iets aan elkaar kunnen toevoegen.

Maar ho! Pas op! Je hebt ook heel veel millennials en boomers die helemaal niet lijken op millennials en boomers. Je hebt ook stomweg onaardige en domme millennials en boomers. En in de generatie tussen 30/35 en 60/65 zitten wel degelijk mensen die lijken op millennials en op boomers.

Wat zijn de grote verschillen? Tussen de groepen en niet zo zeer tussen de individuen? De groep 30/35 tot 60/65 maakte in hun vormende jaren nauwelijks grote veranderingen mee. Geen Beatles, generatieconflict of de strijd om lang haar, maar heel veilig ABBA. Geen woningnood of verplichte studiepunten maar Vinexwijken en bijna gratis studeren. Een groep die opgroeide in een bijna gegarandeerde welvaart en daar pragmatisch en efficiënt mee leerde omgaan. Iets met kantoortuinen en lease auto’s.

Vreselijk generaliserend maar toch wel van belang omdat de groep 30/35 tot 60/65 zoveel jaren overspant en daarmee langdurig een stempel drukt op werk en politiek. Bovendien is het deze groep die het overgrote deel van de leidinggevende functies uitvoert. Tel er bij op dat deze groep momenteel, bij toeval, ook nog eens in de spits van het leven zit en vooral heel erg druk is en je snapt dat het voor veel millennials moeilijk aankloppen is bij deze groep. Millennials zijn (nog) te jong en te weinig in aantal en bovendien erg op zichzelf gericht en niet zo zeer op de groep zodat ze ook nauwelijks tegenwicht kunnen bieden op het werk of op opleidingen. Tot een paar jaar geleden vond deze groep nog steun bij een deel van de 60-plussers, maar die zijn inmiddels merendeels met pensioen of hangen aan hun vingernagels.

Eigenlijk is het nagenoeg wegvallen van de groep 60-plussers ook behoorlijk ellendig voor de pragmatische generatie die zo’n 30 jaar beslaat en nu in de kracht van hun leven zit. Het pragmatisme en de efficiency van die groep is nu eenmaal gediend bij de andere kijk op de wereld van die 60-plussers. Het is nu net wat teveel eenheidsworst gestuurd door spreadsheets en slechts onderbroken door flinke vakanties.

Moeten Millennials, Boomers en Pragmaten elkaar dan bestrijden? Helemaal niet. Ze moeten elkaar omarmen! Het probleem is alleen dat je de Boomers te weinig tegenkomt. En dat een flink deel van die Boomers in een teleurgestelde mopperhouding staat.

Misschien is het wel één van de grote vragen van dit moment: Hoe kunnen, met name Millennials, baat hebben bij dat deel van de Boomers dat eigenlijk heel dicht bij hen staat en niet in de mopperstand staat? Geleerd heeft van hun eigen vragen en fouten? Herkent waar nu de lacunes en de uitdagingen zitten? Iets extra’s leveren ten opzichte van de Pragmatische generatie?

Het is hoe dan ook een flinke vraag aan mijzelf: Hoe kan ik een zinvolle en aanvullende gesprekspartner zijn voor al die Millennials met hun vragen en uitdagingen? Nou, misschien wel door hun vragen en wensen goed onder woorden te brengen…… Zie ook mijn site www.jouwverhaalverwoord.nl. Maar dan moet ik ze wel tegenkomen.

Rob Franse, 15 januari 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *