Houvast in roerige tijden

In m’n kerstartikel van 2 weken geleden had ik het over de noodzaak om nieuwe ogen aan te schaffen om zodoende positief en met vertrouwen de veranderingen in het komende decennium tegemoet te treden.

De laatste dagen valt me dat zwaar, waarschijnlijk omdat alle media terugkijken op het laatste jaar en het laatste decennium. Om vele redenen word ik daar niet gelukkig van. Terugkijkend lijkt het er vooral op dat er erg veel leuks en aangenaams is wat we kwijt geraakt zijn, dat ons dingen afgenomen zijn, zónder dat hier voldoende tegenover staat……..

Het bevestigt wat mij betreft de noodzaak om vooruit te kijken. Een weg terug bestaat eenvoudigweg niet. Daarvoor heb ik wel houvast nodig want anders loop ik het risico om m’n open blik voor de vele meningen en ideeën bij allerlei verschillende groeperingen kwijt te raken. Ik loop zelfs het risico om de gemakkelijke weg te kiezen en te gaan polariseren of me ongeïnteresseerd terug te trekken in m’n eigen bubbel.

Als prediker in m’n eigen kerk heb ik m’n eigen houvast opgesteld. Een kompas zo je wilt, om bij alle aanstaande veranderingen de juiste koers te kunnen blijven varen.

Graag deel ik m’n houvast met jou. Misschien heb je er wat aan. Misschien heb je een prachtige toevoeging. In dat geval lees ik het graag!

Mijn houvast en kompas voor het komende decennium:
• Leven is een dans met de omstandigheden. Niet een gevecht.
• Het leven gaat om verwonderen (niet om ergeren) om je van daar uit te verdiepen om vervolgens samen te bouwen en daarvan te genieten. Voldoening dus. Samen. En niet alleen op de korte termijn.
• Samenwerking en saamhorigheid levert meer op dan het streven naar eigen identiteit. De geschiedenis is daar heel duidelijk over.
• Je bent zelf en samen verantwoordelijk. Dat is iets anders dan je verstoppen achter, of beroepen op, het geloof of op het systeem (waaronder het kapitalisme).
• Zorg voor ruimte in je hoofd. Doe zo af en toe niets. Of rommel een beetje in en om je huis. Dat leidt tot nieuwe ontmoetingen en creativiteit.
• Opvoeding bestaat vooral uit liefde en aandacht mét kracht. Dat voorbeeld zal je dus zelf altijd moeten zijn, ook wanneer je niet opvoedt. Kracht in plaats van macht.
• Welvaart gekoppeld aan gemak en vrijheid is heerlijk maar het leidt ook tot stilstand en dus achteruitgang. Gemak is voor jezelf vaak prachtig maar voor je omgeving soms behoorlijk ergerlijk.
• Meningen vanuit je gevoel zijn al te vaak nonsens. Meningen vorm je met je ratio waarna je jouw gevoel er tegenaan legt. Niet andersom.
• Reageer en reageer netjes op nette vragen en verzoeken. Fatsoen en zelfs etiquette zijn een welkome hulp om gewaardeerd te worden en staan in schril contrast tot ‘dat maak ik zelf wel uit’.
• Ouderdom of senioriteit geven geen recht op klagen, zeuren of voorrang net zo goed als jeugd geen recht geeft op onbezonnenheid. Zoek elkaar als generaties op. Je hebt elkaar nodig!
• Streef naar compleetheid (bildung) en realiseer je dat je met het verstrijken van de jaren heel veel niet meer zo goed kunt. Accepteer dat! Anders wordt je een sneue ouwe…….
• Kapitalisme, individualisme en vrijheid zijn verslavend, net als de waan van de dag. Niemand heeft ons geleerd om met vrijheid om te gaan. Maar wat een vrijheid hebben we sinds 75 jaar! Koester het en wees er voorzichtig mee…….

Rob Franse, 28 december 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *