We discrimineren niet goed!

En dat heeft ernstige gevolgen. Het is bovendien heel erg oneerlijk. Wanneer we iedereen hetzelfde behandelen dan weten we zeker dat iedereen tekort komt. Het gekke is dat we het eigenlijk best wel weten en er soms nog naar handelen ook. Zo hebben we verschillende schoolsoorten en binnen die scholen verschillende klassen. Bij iedere sport zijn er verschillende niveaus en competities. Zelfs Ikea heeft bij de ballenbak een hoogtebordje zodat er niet al te grote kinderen inkomen (hetzelfde systeem wordt trouwens gebruikt voor tunnels opdat te hoge vrachtwagens zich niet kapot of klem rijden).

Maar ho. Wanneer het op leeftijd en werken aankomt dan gooien we wel heel erg veel mensen op een grote hoop; daar wordt iemand van 25 net zo behandelt als iemand van 65. Terwijl we weten dat ongeveer de helft van de bevolking de AOW leeftijd niet werkend haalt. Zelfredzaamheid is ook zo iets. Vele wetten en regelingen gaan er van uit dat we allemaal zelfredzaam zijn, ongeacht ons IQ, EQ, SQ, opleiding, achtergrond, inkomen, vermogen, gezinssamenstelling of wat dan ook. Terwijl iedere moeder weet dat het ene kind meer zelfredzaam is dan het andere.

Het gekste vind ik dat iedereen hetzelfde tempo moet hebben. Dat geldt niet alleen in het werk (vooral heel fijn wanneer je bijvoorbeeld in de schoonmaak werkt of in de horeca en op leeftijd bent) maar bijvoorbeeld ook bij het instappen in de trein, bus en metro (anders loopt de vertraging nog verder op), op fietspaden (zowel ouders met kleine kinderen als bejaarden zonder én met E-bike zonder begrenzing als weet ik al wat niet meer) of qua behandeltijd bij de huisarts (jammer dan als je niet goed uit je woorden komt).

Voor ouderen bestaat er inmiddels zoiets als walking voetbal waarbij rennen zelfs verboden is. Dat rennen moet je op het werk vervolgens weer wel doen tot maar liefst je 67e.

Even een paar cijfers: De levensverwachting voor mannen en vrouwen is 80 versus 83. Daarbij ervaren we een goed gezondheid tot zo’n beetje ons 45e waarna er bij velen gebreken optreden. Zou daar de werkbelasting cq het tempo niet omlaag moeten? Veel studenten hebben last van enorme stress en soms zelfs burn-outs. Toch heeft meer dan 80% daar geen last van. Daar gaat het gewoon goed mee. Zou een deel van de studenten misschien wat te hoog grijpen? Wellicht beter afzijn op een niveau lager?

Het is raar gesteld met discriminatie. We discrimineren wel op huidskleur, gender, afkomst en andere niet relevante onzinnigheid. Er wordt helaas flink gediscrimineerd bij sollicitaties. Maar eenmaal werkend wordt iedereen geacht hetzelfde tempo en werkdruk aan te kunnen gedurende het hele werkzame leven. Tot je zo maar in één keer met pensioen moet omdat je dan te oud bent……. Net zo goed als dat je vanaf je 18e zelfredzaam moet zijn, ongeacht je kwaliteiten. Totdat, in sommige gevallen, een indicatie commissie beslist dat je van de ene op de andere dag handelingsonbekwaam bent.

Heel bijzonder allemaal……

Rob Franse, 26 november 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *