Nu even niet! Maar wel …..

De aanleiding? Een maaltijd met z’n zevenen en de bosbranden in Brazilië. Alle zeven volgen we het nieuws intensief en we proberen dit voor ons zelf te duiden. We praten vaak over het nieuws en we zijn het gelukkig lang niet altijd met elkaar eens.

Over dit onderwerp hoefden we niet te praten. We zijn het zonder te praten met elkaar eens. Wat erger is: We voelen ons machteloos! Wat heeft het er over lezen en het er over praten dan nog voor zin? Niet alleen kunnen we er niets aan veranderen maar het zou zomaar tot defaitisme kunnen leiden. Zoiets als ‘waarom zou ik geen houtkorf in de tuin mogen branden wanneer het elders in een enorm veelvoud gebeurt’. Met als mogelijke vervolgstap ‘waarom zou ik überhaupt nog iets aan het milieu doen wanneer gelijktijdig…..’. Dat schiet niet op.

Daarom dus ‘nu even niet’. Daarbij helpt het niet dat er nog meer vervelende berichtgeving is zoals de beïnvloeding van Hong Kongers door China, de beïnvloeding van centrale bankiers door de Trumps van deze wereld, de naderende hittegolf in ons almaar opwarmende land, het groeiende aantal daklozen in Nederland en wat al niet meer.

Wat dan wel? Aandacht besteden aan het plotseling overlijden van mijn medebestuurder en voorzitter van Gilde Nederland op 64-jarige leeftijd. Er voor zorgen dat zijn prachtige werk wordt voortgezet. Waardig afscheid nemen.

Mensen bewegen elkaar face-to-face te spreken en elkaar even aan te kijken en aan te raken. Juist in deze tijd van enerzijds te veel schermpjes en anderzijds het zeer terechte ‘me too’ en het boerkaverbod.

Misschien, wanneer ik jou de volgende keer tegenkom, pak ik je wel even bij je schouder of elleboog vast, kijk ik je echt aan en zeg ik iets als ‘nu even geen gezeur of geleuter maar oprechte aandacht met vriendelijkheid’. Misschien zeg ik daarbij ook wel waar het op staat, iets wat we veel te vaak omzeilen. Dat heet echt contact en heeft als doel om onderling helderheid en begrip te krijgen. Dat zou zomaar kunnen voorkómen dat ik ook tegen jou ‘nu even niet’ ga zeggen.

Rob Franse, 22 augustus 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *