Pot je geld op en ….!!

Dat ik dat ooit zou zeggen….. Toch doe ik het. Eigenlijk doe ik dat al een beetje sinds 2012/2014, maar nu word ik zowaar opgeroepen door het AD met de titel ‘Nu al sparen voor zorg op je ouwe dag’. En het AD heeft gelijk!!

We hadden tot 2014 een systeem waardoor er voor ons allen gezorgd kon worden. Iets met bejaardenhuizen en zo. Dat gaf een veilig gevoel voor wanneer je oud werd én hulpbehoevend op welke manier dan ook. Het gaf je bovendien de zekerheid dat er naar je omgekeken zou worden en dat je niet zou vereenzamen. Dat was ook prettig voor jouw kinderen die het toch al razend druk hebben en nauwelijks tijd zullen hebben om straks echt voor jou te zorgen. Je wilt het ze ook niet aandoen overigens.

Wanneer zo’n systeem wegvalt dan moet je dus (!!) nu al voor jezelf gaan zorgen ‘voor straks’ (of zeker weten dat je nooit hulpbehoevend wordt). Dat betekent sparen in plaats van consumeren of geld aan je kinderen schenken.

Wat ik grappig vind is dat Rutte ons opriep om ‘die nieuwe auto nu eens te kopen’ (zelf rijdt hij trouwens nog steeds in een ouwe Saab), maar dat velen van ons toen al slim genoeg waren om te denken ‘ik kijk wel linker uit’ want ik heb dat geld straks nodig! Waarschijnlijk heb ik best veel geld nodig ook want de zorg zal wel heel duur worden. Bovendien, hoe lager de rente, hoe minder pensioen en hoe minder rente inkomsten dus ik moet nóg meer sparen. Ook moet ik m’n huis (waar ik verplicht in moet blijven wonen) voorzien van dure warmtepompen en zo. En ik moet er rekening mee houden dat ik voor m’n pensioenleeftijd ontslagen word of het gewoon niet meer red om te werken. Verdorie, waarschijnlijk zijn er straks ook bijna geen vrijwilligers meer. Die werken zich het apezuur of zijn te moe en/of te oud. Ook daar moet ik rekening mee houden. Tsjonge, wat moet ik veel geld gaan oppotten.

Eens even nadenken. Het is dus de schuld van overdreven bezuiningsfanatisme. De regering vond en vindt het belangrijker om de begroting sluitend te hebben dan om de economie aan te zwengelen middels een vorm van verzekeringen voor de ouwe dag met zorg. Dat zullen ze wel niet terugdraaien dus moet ik inderdaad oppotten. En wel zo veel als mogelijk.

Heb ik alternatieven? Zeker: Ik kan er direct een eind aan maken zodra ik hulpbehoevend word. Dat scheelt zowel mij als de overheid flink veel geld. Misschien scheelt het ook wel veel narigheid voor mijzelf en mijn kinderen. Ik kan in dat geval het geld nu al gaan laten rollen (goed voor de economie, voor mijn kinderen en voor mijn eigen welbevinden). Dan heb ik het probleem van eenzaamheid tegen die tijd trouwens ook opgelost en zijn er veel minder mensen nodig in de zorg. Trouwens: M’n huis komt op de markt wat scheelt voor het woningtekort én het is ook nog eens goed voor het milieu want hoe minder mensen hoe minder milieuvervuiling.

Héél slecht denkend vraag je je af of de overheid ons op deze manier (heeft) beïnvloed. Een erg lepe vorm van nudging? Tenminste, wanneer meer mensen zo gaan denken als ik nu doe want anders schiet het niet op natuurlijk.

Misschien moet ik vanavond maar een extra glas wijn nemen. Daarna een flinke sigaar. Niet te veel bewegen, flink wat vet en suiker tot me nemen en dat soort dingen. Misschien word ik dan sneller hulpbehoevend en kan ik sneller besluiten om de rest van het opgepotte geld lekker op te gaan maken. Wanneer ik dan bijvoorbeeld Korsakov krijg dan ben ik er zo slecht aan toe dat ik vast wel door de overheid betaalde hulp krijg en nauwelijks merk dat ik eenzaam ben. Bij Ramses Shaffy zag dat er helemaal niet zo erg beroerd uit………..

Toch maar niet oppotten dan?

Rob Franse, 13 augustus 2019

2 gedachten over “Pot je geld op en ….!!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *