Oma, stem voor jouw toekomst!

Kan je als kleinkind jouw oma (en opa) iets mooiers toewensen dan toekomst? Bovenstaande oproep klinkt toch heel anders dan oma te vertellen dat ze voor jóuw toekomst moet stemmen? Terwijl je eigenlijk hetzelfde doet, maar dan slimmer?

Het is vrij vertaald wat De Groenen in Duitsland deden. En met succes!

Ik heb het artikel van Juurd Eijsvoogel in de NRC nog een paar maal herkauwd en iedere keer werd ik enthousiaster. Ik ben er ook steeds meer m’n eigen draai aan gaan geven. Ik heb daarbij ook teruggegrepen op m’n vorige artikelen over tevredenheid, bíjdragen, solidariteit en een verhaal.

Wanneer je als kind de kreet ‘oma, stem voor jouw toekomst’ aan jouw oma uitlegt dan vertel je jouw oma dat je haar dankbaar bent voor wat ze inmiddels voor jou heeft betekend maar dat je veel zorgen hebt over de toekomst en dan vooral op het gebied van milieu en duurzaamheid. ‘En, oma, mijn toekomst is natuurlijk ook een beetje jouw toekomst want ik draag jouw genen’.

Oma zal vervolgens in al haar wijsheid eventjes nadenken en vermoedelijk terugkomen met de woorden ‘ja mijn kind, dat is een goed plan’. Om na een stilte verder te gaan met een wedervraag: ‘Maar op welke partij moet ik dan stemmen? In Nederland krijg je al snel links of dieren er bij…. en dat wil oma niet’. (vergis je niet, oma’s hebben vaak heel duidelijke en heldere meningen). ‘En er is nog een dingetje kind. Oma heeft gelezen over alle opgeheven bejaardentehuizen en verpleegtehuizen en de vreselijke druk die dat legt op mantelzorgers. Oma wil niet dat jij of jouw moeder jullie leven bijna moeten opgeven om oma te verzorgen’.

Nou zijn kleinkinderen van wijze oma’s ook niet dom, maar hier heeft het kleinkind even geen antwoord op. ‘Oma, dan moeten we dus een partij vinden die voor duurzaamheid en milieu is én voor een goeie ouwe dag!’. ‘Zeker, zegt oma. En vergeet ook het onderwijs niet. En jouw woonbehoefte’.

‘Oma, het leven was eigenlijk veel leuker en makkelijker toen ik bij jou op schoot zat en jij mij mooie verhalen voorlas’.

‘Misschien’ zegt oma na lang en vooral diep zwijgen ‘moeten we eens even een pas op de plaats maken en elkaar opnieuw verhalen vertellen. Mooie, goeie én echte verhalen’. ‘Misschien moeten we die verhalen ook aan jouw pappa en mamma vertellen. En heel misschien ook wel aan wijze bestuurders en wijze politici’. Nu moeten ze beiden een beetje grinniken. Pappa en mamma hebben namelijk geen tijd want die moeten centjes verdienen. En bestuurders en politici zijn vooral heel druk met het elkaar overtuigen waarbij geen enkele polarisering wordt geschuwd.

‘Oma, met jouw wijsheid en met mijn energie en enthousiasme moet het lukken! Help jij mij?’.

…… en zo werd de kiem gelegd. Een nieuw verhaal wordt verteld, geschreven en gedeeld …….

Rob Franse, 4 juni 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *