Heel tevreden keihard op de muur af

Omdat we dat kennelijk nog niet tevreden en hard genoeg deden hebben we een aantal zaken toegevoegd om onze nog sneller te pletter te rijden met als ultimum de elektrische fiets! Ik vind het wel passen in ons huidige tijdsbeeld. Als wijzelf maar tevreden zijn. Naast de elektrische fiets hebben we inmiddels ook de muisstille snoeihard optrekkende elektrische auto en het elektrische stepje. Vergeet ook niet de energie slurpende datacentra voor al onze mobieltjes, de snel groeiende kerosine zuipende luchtvloot om bijvoorbeeld file te mogen lopen in Venetië, de burn-out en money-out machines die universiteit en studiefinanciering heten, het prostitueren van jonge werknemers via zwaar onderbetaalde flex-contracten en het dumpen van veertigplussers, visieloze politici, niet delende veelverdieners en de mogelijkheid om onze eigen toch al niet bijster ontwikkelde meningen ongezouten en zonder enige zelfkritiek zo onbeschoft mogelijk via social media te delen.

Die vrijheid geeft ons volgens verschillende onderzoeken bijzonder veel tevredenheid. Jammer alleen dat er allerlei anderen en instanties zijn die onze vrijheid in de weg zitten. Dan heb ik het nog niet over de betweters die ons vertellen dat we echt iets moeten doen aan het milieu, de opwarming van de Aarde, herverdeling van vermogen, armoedebestrijding, bevolkingsgroei, immigratie en nog wat van die tevredenheidsverstorende zaken.

Gelukkig hebben we het songfestival gewonnen en was Ajax fantastisch……

Terug naar die elektrische fiets en de meestal zichzelf ruimschoots overschattende (oudere) berijders. We moeten ze huldigen. Zij zijn de parabel. De parabel van een leven wat door velen geleefd wordt op te hoge snelheid met te weinig aandacht voor anderen maar instant tevredenheid voor jezelf oplevert zonder na te denken over de gevaren en uitdagingen die op ons afkomen. Gaat het fout bij de volgende bocht? Op de rotonde? Op het overdrukke fietspad? Beng!! Daar lig je…. Dodelijk gewond? Of nog net in staat om iemand te vragen jouw mobieltje te pakken om een lugubere foto van jou te maken welke gedeeld kan worden waardoor je lekker veel likes krijgt? Moeten de eventuele andere gewonden (of dooien) ook op de foto? Anderen? Welke anderen…?

Ach, al die problemen. Laat anderen dat asjeblieft oplossen zonder dat het jij er last van hebt. Later zullen jouw kinderen en kleinkinderen of hun leeftijdsgenoten vast wel oplossingen vinden voor de verschillende ‘uitdagingen’. En zo niet, dan heb jij in ieder geval tevreden geleefd. Daar kunnen zij dan tevreden op terugkijken.

Rob Franse, 22 mei 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *