Ik wil er toe doen!

Dat geeft zin aan mijn leven. Daarom wil ik een foto van mijn eigen ernstige ongeluk op mijn eigen tijdlijn plaatsen. Dan krijg ik ‘likes’. En naar mijn smaak doe ik er dan toe!

Het gebeurde afgelopen week echt: Een zwaargewonde vrouw vroeg de politieagent haar mobieltje uit haar zak te halen en een foto van haar te maken voor op Instagram.

Nou weten we uit de psychologie dat wij, kuddedieren, onder andere bang zijn voor eenzaamheid en voor de afwezigheid van zingeving in ons leven. In onze Westerse wereld zijn we er daarnaast van doordrongen dat we onze individuele vrijheid maximaal moeten gebruiken. Tel dat bij elkaar op en wij bepalen geheel zelf hoe wij er bij welke groep toe doen. Hoe wij maximaal aandacht krijgen.

Steeds vaker toont zich dat op bizarre wijze. Van selfies op de rand van een klif of half in de kooi van een wild dier in een dierentuin tot filmpjes waarbij jij of jouw ‘vrienden’ iemand mishandelen. Alles met als doel te delen! En om likes (= aandacht) te krijgen. Want dán doe je er toe.

Ik doe zelf net zo iets hoor. Ik schrijf artikelen op m’n blog en ik vind het fijn wanneer dat gelezen wordt. Ik schenk graag mooie wijn en vind het fijn wanneer dat gewaardeerd wordt. Ik ben her en der vrijwilliger en hoor graag de waardering daar voor.

Er zijn nu eenmaal verschillende manieren om ‘er toe te doen’ en om aandacht te krijgen.

Iets anders, maar misschien wel iets wat er mee samenhangt, is ons leger ‘werklozen’. Dan neem ik de ruimste definitie, dus inclusief minder arbeidsgeschikten die thuis zitten, ouderen ( 40 plussers) die thuiszitten, statushouders die niet mogen en wie al niet meer. Natuurlijk wil deze groep allereerst voldoende geld om normaal mee te kunnen doen in deze wereld. Daar zijn 3 mogelijkheden voor, te weten leven van je geld (een minderheid), leven van een arbeidsinkomen (een wat grotere minderheid) en leven van een vorm van uitkering (de meerderheid). Daarnaast wil deze groep er ook toe doen…… Nu vraag ik me wel eens af of de mensen achter de uitkeringsverstrekkende instanties zich dat wel voldoende realiseren. Ze zullen ongetwijfeld zeggen dat ze zich dat zeer goed realiseren. Maar of hun pakket aan regels (die vaak wijzigen) en hun optreden (grotendeels volgens regels) dat ook uitstralen? Mwâh, ik heb zo mijn twijfel.

Misschien moeten we overwegen om zaken als ‘passende arbeid’ te vervangen door ‘passend er toe doen’. Daar kun je misschien aan toevoegen ‘er ook maatschappelijk toe doen’. Misschien moeten we ons dan ook de vraag stellen wíe dat bepaalt. Of wie dat bepalen. Om van daaruit maar weer eens verder te denken over basisinkomens en zo.

Dit geschreven hebbende doe ik er weer toe. In ieder geval voor mezelf. Dat voelt best goed!

Rob Franse, 2 april 2019

6 gedachten over “Ik wil er toe doen!”

 1. de twee kwesties die je aanroert Rob zijn inderdaad te overdenken waard;
  kunnen we onszelf nog wel waarderen en beleven met onze intrinsieke waarden, met andere woorden zijn we wie we zijn of kunnen we alleen pas zijn als we doen? Maatschappelijk wordt het nut van mensen vooral afgelezen van wat je bijdraagt aan de samenleving, vooral wat je economisch bijdraagt aan deze samenleving. Dit is zo al omvattend aanwezig, al vanaf je vroege kindertijd, dat je gemakkelijk kunt gaan denken, dat als je geen economische bijdrage levert, je dus niet nuttig, dus zonder waarde bent. Het zijn wat je doet. Gelukkig gelden binnen het sociale domein ook andere wetten en kun je je zijn ook relateren aan de betekenis die je kunt hebben voor anderen. Sociale media kunnen daarbij behulpzaam zijn, zolang juist gericht , niet veroordelend, respectvol en niet louter dienen voor personal branding.

  1. Peter, ik ben dit blog ooit begonnen om m’n ei kwijt te kunnen en om in gesprek te geraken.
   Dat lukt bij deze door jouw reactie die mij aan het denken zet.
   Ik schrijf over de noodzaak bij velen om ‘er toe te doen’. Jij komt terug, net als sommige anderen, met ‘waardering krijgen’.
   Dat is, denk ik, gedeeltelijk een overlapping. Je zou echter ook kunnen denken aan ‘er bij horen’ (misschien wel op welke manier dan ook…..). Of ‘gezien worden’.
   Jij schrijft over van betekenis zijn voor anderen. Misschien geldt voor sommigen wel meer: ‘erkenning krijgen van anderen’ (zoals kinderen dat van hun ouders willen). Voor sommigen geldt misschien wel ‘betekenisvol zijn’, in welke zin dan ook……
   Vanuit die overpeinzingen kijk ik nogmaals naar de mevrouw die graag wil delen dat ze zwaar gewond is…… En naar overheidsdienaren die zoeken naar passende arbeid…….
   Iets zegt mij dat wij voor elkaar zaken invullen die al te vaak niet matchen.

   Dankjewel!

   Rob

  2. Hallo Rob,
   een mooie blog. Het gaat volgens mij om zin(geving) in het leven. Zin = genieten van het leven en dat kan op allerlei vormen. Voor mij is het iets terug doen voor de maatschappij die mij zoveel heeft gegeven.

   1. Rob,
    Gelukkig vertalen jij en ik ‘er toe doen’ met zaken als ‘zingeving’ en ‘waardering’. Toch lijkt het er verdacht veel op dat er een flinke groep mensen is die veel meer in de houding zit van ‘Als ik maar gezien wordt, hoe dan ook!’
    Zie ook de reactie (op dit blog) welke ik gaf aan Peter van Koningsbrugge.
    Met dank voor jouw reactie
    Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *