Bijzondere kerstervaringen en mooie gesprekken

Het is gelukt. En meer dan dat. Wij waren deze kerstdagen ontspannen en we waren lief voor elkaar. Het was ook mijn voornemen, zoals ik op 13 december schreef. Wat ik toen nog niet wist was dat we deze kerst ook zouden stil staan bij het overlijden in deze dagen van een oude vriend van mij, Gerrit-Jan, en van onze burgemeester, Marc. Slechts 61 respectievelijk 57 jaar oud……..

Deze kerst had ik het voorrecht vele mooie gesprekken te hebben met mensen die echt gesprekken aan en in gingen. Vaak diepe gesprekken, meestal gesprekken die vergezeld werden door prachtige wijnen en vooral gesprekken waar ik weer veel van leerde. Zulke gesprekken heb ik gelukkig ook gehad met Gerrit-Jan en Marc. En hoe lang ze ook geleden waren, ze gaan nooit verloren. Het blijven voor mij de beste herinneringen die je maar aan iemand kunt hebben.

Hoe vreemd het misschien ook mag klinken, juist de combinatie van gesprekken in het heden, met in je achterhoofd de gesprekken uit het verleden, geven een zekere rust en harmonie. De tevredenheid dát de gesprekken gevoerd zijn. Het geeft naast al het samenzijn en alle heerlijkheden een mooie verdieping. Reflectie is misschien het beste woord.

En ja, dan duren de kerstdagen in mijn geval maar liefst 4 dagen. Daarmee heb ik in feite het oude jaar ook afgesloten. Goed afgesloten. Het is inmiddels ook al de 8e dag dat de dagen lengen. Eerlijk gezegd heb ik geen idee wat ik straks met zo iets vreemds als oud en nieuw aan moet. Mosterd na de maaltijd wat mij betreft.

Ik ben al weer bezig met het nieuwe jaar! Een nieuw jaar vol plannen en ideeën. Een jaar waarvan ik hoop dat ik er mijn steentje aan kan bijdragen. Een steentje wat volgens mij bijgedragen móet worden omdat onze leefomgeving op het gebied van milieu en duurzaamheid, maar vooral op het gebied van samenleven en samenleving, te veel onder druk staat.

Persoonlijk wil ik het liefst steentjes aandragen die het mogelijk maken om beter en eerlijker met elkaar om te gaan. Er is genoeg geanalyseerd, door velen, maar de oplossing voor een nieuw sociaal contract (niemand twijfelt er aan dat we dat echt nodig hebben) is nog niet eens in zicht.

Ik ga het proberen, het aandragen van die steentjes. M’n eerste 2 onderwerpen worden ‘Wat is democratie nu echt’ en ‘Begint de door mij vaak verfoeide roep om zelfredzaamheid niet met het kunnen vragen om hulp?’. Ik hoop oprecht dat jullie me daar bij willen helpen. Kom maar op met de ideeën (aan meningen heb ik niets). Bedenk waarom die ideeën zouden kunnen werken. Ik bied je het podium van mijn blog!

Ik wens je alle goeds voor 2019

Liefs!
Rob Franse, 28 december 2018

2 gedachten over “Bijzondere kerstervaringen en mooie gesprekken”

  1. Rob,

    Herken me in die mooie en betekenisvolle gesprekken. Ik ben blij jouw dit jaar te hebben mogen ontmoeten en ben oprecht geïnteresseerd hoe we het komende jaar samen met anderen WeerbaarWater vorm mogen geven.
    Ik ga de komende dagen eens nadenken over je blog en kijken waar en hoe ik bij kan dragen. Democratie ligt me na aan het hart en is mij tevens altijd een doorn in het oog. In mijn optiek moet democratie in ieder geval gaan over eerlijkheid (heb ik geleerd van Marc). Eerlijk in eerste instantie naar jezelf en dan ook naar anderen. Alleen zo kunnen we elkaar echt verstaan en ook echt helpen. Ga ik toch terug op de oude grieken: demos (volk) is mijns inziens ook direct verbonden aan Oecumene (de bewoonde wereld). In christelijke zin wordt oecumene vaak gebruikt als term om ‘naar elkaar toe te groeien’. Democratie zou je dan kunnen samenvatten als eerlijk zijn voor jezelf en het volk om zo naar elkaar toe te groeien en samen de wereld te bewonen.

    Ik wil je danken voor je tekst – ik heb de link als web-site toegevoegd. Een groots uiteinde gewenst voor jou en je hele familie. We spreken elkaar snel in 2019. En die ideeën krijg je van me, samen met een goed gesprek en het genot van een goede wijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *