Preventie? Maak het eerst leuk en lekker!

We moeten minder suiker, alcohol en roken. Moeten. Net zo goed als we minder moeten vervuilen. En we moeten korten op pensioenen. We moeten flexibeler werken tegen flexibelere lonen.

Mogen we ook nog iets? Is er misschien iets wat we er voor terugkrijgen? Zoals lekkerder, leuker, makkelijker en aangenamer?

Als kind moest ik van mijn moeder eerst m’n bord leegeten (met groente!). Omdat het zo goed voor me was. En pas dan kreeg ik een lekker toetje (met meestal veel suiker trouwens).

Wat krijg ik, direct en vandaag nog, als ik suiker, alcohol en m’n rokertje laat liggen? Of wanneer ik m’n open haard niet stook? Niet naar verweggistan op vakantie ga? Kortingen accepteer op m’n pensioen of m’n inkomen? En kom nou even niet aan met het verhaal dat het zo goed voor me is. Dat zal best wel. Ik wil het stomweg naar m’n zin hebben. Wat ik niet wil is ‘moeten’. En wat ik al helemaal niet wil is dat mij zaken afgenomen worden.

Stel nou eens dat ik een begripvol en meegaand type ben….. En dat ik meega in al deze zaken die voor mij (deels als individu en deels als deel van deze maatschappij) ‘goed’ zijn. Vooral goed in de zin van mijn fysieke en financiële gezondheid (of is het de gezondheid van de maatschappij? Het gaat namelijk bij al deze zaken om generieke (!) adviezen. Niet om adviezen specifiek op mijn situatie gericht). Dan nog mis ik m’n dagelijkse portie lekker, leuk, gemak en welbevinding. Anders gezegd: Ik krijg m’n toetje vandaag niet!

‘Straks’ zal ik er profijt van hebben….. Tsja, dat zal nog maar moeten blijken. Nu lever ik in ieder geval in!

Waar ik heen wil?

Ik wil dat er naast ‘verstandig en soms zelfs noodzakelijk’ ook aandacht is voor direct welbevinden. En laat dit nou voor iedereen verschillend zijn! Sommigen, zelfs velen, hebben weinig luxe en wel hun financiële, fysieke en psychische ‘ongemakken’. Ongemakken (en vaak meer dan dat) die goed te bestrijden zijn met suiker, alcohol, roken en reizen. En meer van dat soort zaken.

Wat er gebeurt wanneer je deze zaken (te) duur maakt? Of erg moeilijk bereikbaar maakt? Dan vinden mensen of een alternatief (wat vaak nog ‘slechter’ is) of een ander kanaal (illegaal met alle gevolgen van dien). Denk maar aan spiritus, lijm, gootsteenontstopper, pilletjes en wat al niet meer enerzijds en de maffia (sinds de drooglegging), drugshandelaren (hallo Brabant) en illegale sigarettenfabrieken anderzijds.

Kan dat?

Natuurlijk! Maak alles wat ‘goed’ is makkelijk bereikbaar en goedkoop. Maak het bovendien leuk, lekker, mooi en bevredigend. Stel keiharde eisen aan de fabrikanten van alles wat slecht is (internationale wetgeving) en stel zo mogelijk nog hardere eisen aan iedere vorm van jongerenmarketing. Subsidieer alle innovaties op het gebied van ‘echte verbeteringen’.

En hou op met mensen het ‘gevoel’ geven dat ze moeten inleveren. Dat ze ‘fout’ zijn. Daarbij gaat het niet om wat jij of de overheid daar van vindt maar hoe ‘zij’ het ervaren. Wanneer je mensen bovenstaande gevoelens geeft dan weet je één ding zeker: Ze gooien hun kont tegen de krib, weigeren te luisteren en gaan hun eigen gang……. Letterlijk roepen ze: ‘Dat maak ik zelf wel uit!’
Denk daar maar eens over na.

Rob Franse, 28 november 2018

Eén gedachte over “Preventie? Maak het eerst leuk en lekker!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *