Een zeer ontspannen presentatie

Met ons hebben zo’n 35 personen genoten van de presentatie van het boekje ‘Caroline kookt voor veel vrienden’. Naast alle lof uitingen -het boekje was mooi, slim, vooral overzichtelijk en met heel leuke en goed zelf te maken recepten- viel ons vooral op hoe ontspannen het geheel verliep. En dat met vele mensen die elkaar nog nooit eerder hadden gezien.

De diversiteit van de groep was echt heel groot. Ja, ze waren allemaal afgekomen op de presentatie van het eerste kookboek van Caroline. Ze kwamen voor beide of voor één van beide. Natuurlijk hoe dan ook een goede reden om te komen. Misschien zat daar het geheim wel in: Er was een reden -anders dan alleen gezelligheid, borreltje, hapje, verplichting- en die reden was leuk en concreet. Je kon daardoor ook makkelijk anderen aanspreken over het boekje, de recepten en de tekeningen.

Naderhand vroegen we ons eventjes af of je op deze manier altijd tot een leuke bijeenkomst kunt komen. Er is een leuk onderwerp, je kunt iets kopen, je kunt samen iets bespreken, er is beperkte keus uit wat drankjes en hapjes, je wordt ontvangen en uitgeleide gedaan, de tijd is beperkt tot minder dan 2 uur (niemand komt te laat, blijft hangen of wordt vervelend dronken) en je weet dat je mensen niet zult mislopen. Bovendien ben je weer op tijd thuis.

Maar misschien is het wel heel anders dan wat ik hierboven beschrijf. Misschien is het zo dat samen-eters stomweg gezellige mensen zijn.          Zou kunnen…….

En toch…..In deze tijd van doorgeslagen vrijheid die door velen simpelweg vertaald wordt met ‘dat maak ik zelf wel uit’ zou het zo maar eens kunnen zijn dat de overduidelijke uitnodiging geholpen heeft. Noem het maar vrijheid in gebondenheid.

Eigenlijk diezelfde vrijheid in gebondenheid die ook al 10 jaar succesvol geldt voor ons groepseten: Je geeft je op, je komt binnen tussen 18.20 en 18.30, eten begint snel na 18.30, je eet wat de pot schaft (en je bent er van te voren van op de hoogte), je krijgt wijn, bier of water (dat zijn de keuzes) en koffie of thee. Om 20.00 is het wegwezen.

Vrijheid in gebondenheid. Ik vind het mooi. Misschien ook wel omdat daar alleen maar fatsoenlijke mensen op afkomen?

 

Rob Franse, 14 november 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *