Prikkels? Marleen Stikker!

Wat een prachtige aflevering van Zomergasten was dat. Marleen Stikker is iemand met zowel bréde als diepe kennis op het gebied van internet én ze denkt echt na voordat ze antwoord geeft. Een verademing! Google straks maar eens.

Wat mij echt opviel? Dat data metingen zijn maar dat ze niet altijd objectief zijn. Bovendien is er veel bias (vooringenomenheid). Je hebt (dus) ook je gezonde verstand nodig en vele verschillende alfa wetenschappers. Informatica isoleert zich nu veel te veel. Daarnaast gelooft zij zeer in netwerken. Maar dan échte netwerken, wat dus iets heel anders is dan de huidige aftapbedrijven. Tenslotte zegt ze: Weg met de fragmentatie, zorg voor lol en plezier (schreef ik onlangs niet ‘ga spelen?’) en denk in mogelijkheden.

Ja, zij prikkelt mij. Ze zet me aan tot nadenken met plezier. Dat kunnen er niet zo veel.

Met dat ‘mij prikkelen’ in het achterhoofd ben ik de media van de laatste week eens afgegaan. Het eerste wat daarbij opvalt is dat alles wat begint met een vette kop meestal het lezen niet waard is. Dat echt interessante zaken vaak in een hoekje weggedrukt zijn. En dat wanneer je goed zoekt en de tijd neemt er wel degelijk zeer interessante prikkels zijn.

Mijn belangrijkste oogst van de afgelopen week:
• Merkel en Poetin ‘gewoon’ een paar uur met elkaar in gesprek (Ja, ook wanneer je niet direct vrienden bent is een gesprek een goed idee)
• Pieter Waterdrinker die zijn kennis over Rusland deelt (Wat zijn de Nederlandse media eenzijdig als het over Rusland gaat)
• Marleen Huysman (digitaal socioloog) over wat er echt verandert in samenwerking wanneer robots hun intrede doen (De robot is dus niet het probleem, maar wij mensen …..)
• ‘Zeit online’ laat vele duizenden mensen die sterk met elkaar van mening verschillen met elkaar 1 op 1 in gesprek gaan
• Floor Rusman pleit voor een open debat, ook voor linkse gutmenschen (en roept diegenen die dat niet willen op om diegenen die dat wel doen niet direct uit te maken voor fascist).
• Na-apers zijn veel te dominant op sociale media (en waar al niet meer). Maak ruimte voor en zoek actief anders denkenden.

Dat zijn er al 6. Het prikkelt, het is positief en het geeft zin!
Mooi toch?

Rob Franse, 23 augustus 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *