GA SPELEN!

En houd het speels! Zo langzamerhand is het klip en klaar duidelijk dat we sinds ergens in de jaren ’90 met z’n allen in een bedenkelijke glijvlucht (dat is trouwens altijd naar beneden) zijn gekomen. Ja, met z’n allen!

Vandaag las ik een fact check waarin wetenschappelijk bewezen geacht werd dat de creativiteit van jongeren in de VS op meerdere onderdelen significant is gedaald. Dat geldt dan helemaal voor kinderen tot zo’n 8 jaar oud. De antwoorden daarop schijnen te zijn: Ga meer lummelen en niksen, prop agenda’s minder vol, ban schermen in welke vorm dan ook voor het grootste deel van je dag uit en stop in het onderwijs met de focus op gestandaardiseerde toetsen.

Uit m’n hart gegrepen! Ik roep het al jaren. En wat veel belangrijker is: Ik geef al jaren het voorbeeld. Daarmee kom ik terug op het ‘met z’n allen’ uit de eerste alinea. Want let op: Kinderen tot 8 jaar oud worden zéér beïnvloed door het voorbeeldgedrag van ouders en leraren en andere ‘volwassenen’.

Voor alle duidelijkheid: Spelen is iets anders dan ‘next level’ halen. Spelen is iets anders dan in je eentje een voorgeprogrammeerd (!) spelletje spelen. Hardlopen en fitness? Ook dat is géén spelen. Wat is spelen dan wel? Spelen is lekker bezig zijn met alles en niks. Je creativiteit loslaten op de gesprekken die je hebt, op het werk wat je doet, op je huishouden, op je tuin en desnoods op de manier waarop je in je neus peutert.

In je neus peuteren? Ik wou dat weer meer mensen dat in grote getalen met regelmaat deden. En dan denk ik vooral aan politici en leidinggevenden. Ten eerste denk je dan na, ten tweede val je niemand lastig met je ingevingen en ten derde geeft het je de gelegenheid om met je gedachten te spelen. Voor mij mag je in je neus peuteren ook vervangen door roken en drinken (zolang je dat maar samen doet). Zorg er in ieder geval voor dat het speels blijft!

Naar aanleiding van mijn vorige artikel over ‘persoonlijke ontplooiing’ heb ik meerdere gesprekken gehad. De laatste 2 gesprekken waren steeds in groepen van 4 mannen. Het waren zéér stevige gesprekken waarin iedereen het vermogen bleek te hebben kritiek te accepteren en de spot met zichzelf te drijven. Maar wat nog veel belangrijker was: Er werd veel gelachen! Er werd tussendoor geouwehoerd, gedronken, gerookt, gelopen, gegrapt (ook ten koste van elkaar) en op het einde gebeurde er iets bijzonders……. Niet alleen werd er op aangedrongen om dit vaker te doen maar vooral werd er gedacht en gesproken over de mogelijkheden in met name de politiek over ‘wanneer er aldaar net zo speels met elkaar gesproken werd, wat zouden ze dán een eind verder komen…..’

Kortom: Zelfs zeer intensieve gesprekken waarbij men soms diametraal tegenover elkaar staat kunnen zo verlopen dat iedereen (!) naderhand zegt: ‘Ahhh, laten we dit vaker doen!’ En tot die tijd dat je echt serieus gaat praten (sommigen bereiken dat punt nooit) moet je spelen!!!! Speel met je kinderen, speel met je partner, speel met je….. Nou, dat zoek je zelf maar uit.

Hoe dan ook: Speel en houd het speels (en laat niemand dat stiekem filmen of er een selfie van maken).

 
Rob Franse, 15 augustus 2018

Eén gedachte over “GA SPELEN!”

  1. Of de duvel er mee speelt…:-)
    Vanochtend begonnen met mijn houten keukenblad weer eens in de lak te zetten. Dat blad was wat versleten geraakt. Dat betekende veel keukenspullen van het keukenblad een plekje geven in onderkastjes of gewoon weggooien want over de datum. Dat opruimen heeft mij ongeveer drie uur gekost waarin ik kon nadenken over een totale make-over van mijn woonkamer: andere kleuren op muren, meubels anders neerzetten enzovoorts. Het schuren, afnemen en vervolgens lakken duurde welgeteld 20 minuten.
    En nu dit artikel…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *