Vier mannen op een oude schuit

Een Lemster Aak, de Loosdrechtse plassen, begin van de avond, droog, veel wind, prachtige wolkenluchten en stilte. Meestal praten deze 4 mannen-op-leeftijd diepgaand over grote wereldvragen. Nu blijft het, op een enkele instructie na, stil. Wat een oud zeilschip in samenwerking met de elementen al niet kan bewerkstelligen.

Er zijn geen foto’s van gemaakt, behalve één foto van water en lucht (genomen vanaf de wal). Vanzelfsprekend hebben we geen selfie gemaakt met 4 duimen omhoog, laat staan dat we iets gedeeld hebben op Facebook. Iedere poging om deze beleving te duiden is bij voorbaat gedoemd om te mislukken. Simpelweg omdat er zaken zijn in deze wereld die je moet erváren. Ieder van ons deed dat op zijn eigen manier.

Het mooie van ervaringen is dat ze niet te vangen zijn in woorden, laat staan in foto’s of filmpjes. Zo is het, zo was het en zo zal het altijd blijven.

Wat er aan gedachten bij ons opkwam gedurende die paar uren? Ik heb het de anderen niet gevraagd, maar ik vermoed dat ze iets vergelijkbaars hadden als ik: ‘Joh, ik zou het niet meer weten’. De ervaring was, misschien wel daarom, prachtig.

Rob Franse, 23 juni 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *