Ik zoek iets maar ik weet niet wat

‘Eigenlijk zoek ik niet eens maar hoop ik iets te vinden. Ik zoek iets maar wat dat iets is weet ik niet. Vaak weet ik wel dat dit het niet is. Of het niet kan zijn. Ik denk dat er meer moet zijn. En ja, nou zo dus; heb jij dat niet? M’n hoofd zit ook best vol maar het voelt ook leeg en onrustig. Ik kom ook aan zo veel dingen niet toe. Ik kan ook vaak niet. Ik word ook heel veel gestoord. Soms denk ik wel eens….. Maar ik kan het niet goed onder woorden brengen’.

Nu wordt het interessant. Ga vooral door met denken. Informeer je ook goed. Hoor het kraken daar bovenin. Sluit je af voor van alles en nog wat dat door je hoofd schiet. Doe er iets bij waarvoor je moet bewegen. De combinatie van bewegen en denken is een hele goeie. Blik op oneindig. Het verheldert je geest.

Veel hoofden zitten tegenwoordig zo idioot vol. En daar blijft maar bijkomen. Dat terwijl je eigenlijk de tijd en ruimte zou moeten maken om te (re-)organiseren. En bij reorganiseren hoort nadrukkelijk ook weggooien. Dat geldt dan in het bijzonder voor ‘vroeger’, voor frustraties en voor irritaties. En natuurlijk voor al die stomme moetjes die jij jezelf hebt opgelegd onder het excuus dat het wel moet om ‘er bij te horen’ wat vaak zoveel betekent als ‘kijk eens wat een gave dingen ik doe’ (met in het achterhoofd dat het vooral zaken zijn waarmee je een ander de ogen uit kunt steken; of tenminste even gaaf en vet bent).

Hou toch op. Ga de tuin schoffelen, het grind harken, de auto wassen, het huis schrobben, opruimen, hout hakken en pak daarna een echt boek (je weet wel, een flink aantal beschreven bladzijden die aan elkaar gemaakt zijn met een kaft er omheen). Ga er voor zitten, zet de telefoon uit, zet je computer uit, zet de TV uit, maak de deurbel onklaar, vergeet de eventuele troep en de ‘o ja, dat moest ook nog’ dingen en lees tenminste een uur ongestoord.

Ben je nu nog steeds op zoek? Naar iets? Of ga je nu gewoon dóen. Lekker. Even een kwartiertje kletsen misschien. Dat kan je gedachten ook aardig ordenen. Of ergens echt over nadenken, geconcentreerd, waarbij je jezelf wel goed móet informeren want anders heeft nadenken totaal geen zin. Wellicht een echt gesprek houden over datgene waarover je je geïnformeerd hebt en waarover je hebt nagedacht. Wie weet levert het wel ‘iets’ op. Zeker wanneer je een echte gesprekspartner van vlees en bloed hebt die je kunt zien, horen, ruiken en aanraken. Iemand die jou kritiek wil geven.

Weet je, misschien lukt het nu ook zo maar om het ‘iets’ onder woorden te brengen. ‘Iets’ onder woorden brengen begint namelijk met datzelfde ‘iets’ eerst echt begrijpen. Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar mij lukt het niet om wat dan ook onder woorden te brengen wanneer ik het niet echt goed begrijp. Vaak moet ik het ook eerst opschrijven (en corrigeren).

Kortom: Beweeg, gooi weg, informeer je, sluit je af, reorganiseer, denk na, bespreek en dóe!

Misschien moet je ook even terugdenken aan de jaren ’60. De meeste mensen stonden met hun poten in de klei. Echt nadenken deden velen niet. Ze deden én accepteerden. Accepteerden het leven op een manier waar wij met z’n allen nog veel van kunnen leren.

Misschien moet ik dat wel toevoegen aan ‘kortom’: Accepteer en kom in beweging. Doe. Vergeet de jeuk uitspraak ‘aan jezelf toekomen’ en kom wel degelijk aan jezelf toe. Velen gaat al doende denken beter af dan zittend denken…… Wie weet, ben jij wel zo’n type. Wanneer dat zo is en je handelt daarnaar dan siert dat jou.

Nog steeds een (te) vol hoofd? Schrijf het weg! Doe dat kort en leg het weg. Je schrijft het niet op om mee aan de slag te gaan maar om het kwijt te raken. En dat voelt hartstikke goed!

Zo. En nu aan de slag. Gewoon doen. Lekker.

 

Rob Franse, 5 juni 2018

3 gedachten over “Ik zoek iets maar ik weet niet wat”

  1. Zo maar. Een reactie Rob: mooi boek gelezen! Zo mooi dat het boek me helemaal in beslag nam. Het heet ” Graaf in Moskou”. Fascinerend beschreven verhaal met vele invalshoeken en vele tijdsperioden omvattend.

    Hoop snel een keer te komen eten.

    1. Ook ik heb het boek gelezen. Echt mooi en vooral fantastisch geschreven en vertaald. Wat een tijdsbeeld!
      Mooi om tijdens een goed maal te bespreken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *