Is me dat lachen…..

Voor me liggen de nieuwe beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Héél belangrijk natuurlijk. En ook héél serieus. Toch zit ik binnen 15 seconden hard te lachen. Voor iedereen tot 18 jaar oud wordt geadviseerd tenminste 60 minuten per dag “matig of zwaar intensieve inspanningen te doen”. Vanaf je 18e is dat plotseling 150 minuten per week geworden (iets meer dan 20 minuten per dag dus). Wat verandert er dan zo heftig op m’n 18e verjaardag dat ik ineens zo veel minder hoef te bewegen? Overigens maakt het daarna niet meer uit hoe oud je bent; ook op je 80e moet je je tenminste 20 minuten per dag matig of zwaar intensief inspannen.

Vol nieuwsgierigheid lees ik wat er dan wel verstaan wordt onder matig intensief en wat onder zwaar intensief. Dat ziet er redelijk logisch uit. Snel verder kijken wat er staat onder licht intensief en wat onder zitten…. Bij licht intensief kom ik bijvoorbeeld winkelen tegen. Het zal wel van de persoon afhangen, maar ik ken, met name vrouwen, voor wie winkelen echt zwaar intensief is.

Onder zitten kom ik een aantal van m’n favoriete bezigheden tegen zoals slapen, lezen, eten en …..seks! Pardon? Jazeker, seks wordt door de Gezondheidsraad als even inspannend gezien als zitten. Hard lachend vraag ik me af wat voor mensen er bij de gezondheidsraad zitten. En op welke manier zij seks bedrijven. Seks lieve mensen, echte seks is topsport en daarmee zwaar intensief. En die 150 minuten per week haal je al snel met 2 nummertjes. Ik vraag me zelfs af of seks zonder zwaar intensieve inspanning wel seks is. Het klinkt mij als lammetjespap. En daar houd ik niet van.

Nu ik nog eens goed verder lees zie ik dat je vanaf je 18e naast de 150 minuten per week aan matige of zwaar intensieve inspanning ook 2 keer per week aan “spier- en botversterkende activiteiten” moet doen. Ik had het al over 2 nummertjes seks/topsport per week en volgens mij, kijkend naar de plaatjes van de Gezondheidsraad, is het een goed met het ander te combineren.

Wanneer we het dan toch over gezondheid hebben: Seks is ook nog eens gezond voor je geestelijk welbevinden. Ach, zo weet ik een ongetwijfeld goed bedoeld advies toch weer fijntjes mijn kant op te draaien. En dat ga ik dan afwisselen met slapen, lezen en eten.

Het leven kan zo mooi zijn.

Rob Franse, 29 augustus 2017

3 gedachten over “Is me dat lachen…..”

  1. als ik het advies goed begrijp is alles beter dan zitten/liggen. Je zou dus niet zozeer een norm moeten stellen voor jezelf voor aantal uren bewegen per week, maar aantal uren dat je mag zitten/liggen 🙂

  2. Dat van die sex moet je zien tegen de achtergrond van het toegenomen puritanisme in de samenleving- om niet te zeggen: smetvrees. Het is kennelijk onuitgesproken overheidsbeleid om sex op alle mogelijke manieren af te raden. Overigens: het Wilhelmus zingen zou wel eens hoge ogen kunnen gooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *