Enorme (tijd)winst door een “tijdrovend” gesprek.

Het is bijna niet te geloven wat een goed gesprek kan opleveren. Niet alleen kan in een goed gesprek een concreet antwoord op een concrete vraag gevonden worden, maar de “bijvangst” is echt enorm. Deze week was ik in gesprek over 2 jonge mensen die letterlijk uitgeput en vertwijfeld waren. Waren! Inmiddels is hun uitputting voorbij. De oplossing bleek te liggen in minder informatie via boeken en internet en meer informatie “op maat” via gesprekken.

Dat werkt als volgt: Boeken en zeker internet hebben een grenzeloze hoeveelheid informatie maar gesprekspartners hebben die grenzeloze kennis níet! Gesprekspartners zijn in staat om informatie “af te ronden”. Dat geeft jou het gevoel dat je klaar bent; voldoende informatie hebt. Bij twijfel kun je dan nog een verduidelijkingsvraag stellen. Of vragen om bevestiging. Zaken die boeken en internet niet kunnen….

De gesprekspartner is bovendien niet alleen een informatieverstrekker zoals boek of internet maar ook iemand die jouw vraag en jouw informatie in zich opneemt. Er iets mee doet. Aan jou terugkoppelt. Zo kan een gesprek over het ene onderwerp zomaar leiden tot de opmerking “maar zou dit dan ook kunnen gelden voor…….” ,wat razendsnel kan leiden tot nieuwe antwoorden en inzichten. Wat er dan gebeurt is toenemende interesse en steeds meer motivatie. Het geeft vertrouwen. Het geeft ook een zekerheid voor vragen en twijfels in de toekomst; omdat je weet dat er een gesprekspartner is die niet alleen antwoorden heeft, maar jou ook een goed gevoel geeft.

Neem als voorbeeld maar die arts die wél tijd voor je neemt. Of die alternatieve genezer wiens echte kracht vaak zit in de tijd en aandacht die hij of zij jou schenkt. Die buurman wiens grote verdienste het is dat hij er gewoon is wanneer jouw vraag actueel is (zelfs van een ladder lenen kan een heel gesprek komen…….).Die broers en zussen van je vader en moeder die uit hetzelfde nest komen maar plotseling heel andere ideeën te hebben (Helaas kom je die heden ten dage steeds minder als vanzelf tegen).

Van gesprekken komen gesprekken. Je leert steeds meer de waarde van die gesprekken te herkennen. Je gaat steeds meer vertrouwen op de kennis en kunde van die ander. Er blijkt meer te zijn dan de informatie uit boeken en van internet……… Bovendien geeft informatie uit goede gesprekken veel minder risico op “schijnkennis” en “schijnzekerheid”. Het bevordert je eigen realisme door gesprekken te voeren. Door terug te praten. Jouw idee aan te houden tegen het idee van die ander.

Gesprekken leiden nog al eens tot napraten. Bij het, vaak wat meer ontspannen, napraten ontstaan vaak de mooiste ideeën. Goede gesprekken komen vaak pas tot stand na wat inleidend gedoe, geholpen door de juiste omgeving en het juiste moment. Goede, soms vertrouwde, gesprekspartners zijn goud waard. Soms vertellen ze je zelfs zaken waar je niet onmiddellijk blij van wordt. Soms bouw je voldoende band op met gesprekspartners om ze te benaderen op het moment dat jij dat nodig hebt. Wat een voorrecht!

Toegegeven: De vanzelfsprekendheid van gesprekspartners zoals je die in het verleden had is fors verminderd. Niet alleen doordat je alle informatie direct zelf op kunt zoeken via een schermpje, maar ook doordat de huisarts, de bankemployé, de winkelier, de leraar, ouders, familie en wie al niet meer druk zijn. Zo druk dat je ze (te) weinig ziet waardoor er ook geen natuurlijke band kan ontstaan. Wanneer het zo ver is dan wordt het ook erg moeilijk om de contacten te leggen. Andere mensen en hun informatie te vertrouwen. Op waarde te schatten. Hoe vaak zeg je nog tegen iemand “Lekker, jij (of u) begrijpt mij!”.

Ontmoetingen, gesprekken en het tijd investeren in de vragen en ideeën van anderen. Het kost tijd. Het mag ook tijd kosten. De opbrengst is dan ook zonder weerga!

Ruim tijd in voor gesprekken. Voel je bevoorrecht dat iemand met jou wíl praten; jou vragen wil stellen. Dat geldt altijd en overal. En dat geldt ook voor werknemers, werkgevers, ouders, verzorgenden en wie al niet meer.

 

Rob Franse, 12 mei 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *