Blindheid. Zó voorkom je dat!

Vorige week beloofde ik dat ik een aantal tips zou geven ter voorkoming van blindheid. Nou, daar komen ze. Wellicht soms een beetje bot, maar deze tips gelden dan ook tevens  voor kortzichtigheid.

Paarden dragen soms oogkleppen (om niet afgeleid te worden door het andere verkeer). Sommige mensen hebben die oogkleppen van nature. Die laatste groep kan ik niet helpen (de paarden eventueel wel).

Afscherming heeft bij veel mensen de functie van oogkleppen overgenomen. Zelfs in het verkeer. Afscherming kan op verschillende manieren tot blindheid leiden. Ik geef een paar voorbeelden:

  • Je wordt afgeschermd aangereden. Het laatste wat je zag was je scherm……Daarna niets meer.
  • De man of vrouw die de hele dag binnen zit achter een scherm en overweegt om even naar buiten te gaan voor een frisse neus. Eerst even op het scherm kijken of het regent…… (je zou natuurlijk ook even uit het raam kunnen kijken)
  • De moeder die borstvoeding geeft en ondertussen haar facebook checkt (ik kan me herinneren dat ik als jonge vader bijna jaloers werd van de intimiteit tussen moeder en kind). Overigens wordt in dit geval vooral het kind blind (denk aan de testen met het Resusaapje!!). Gebrek aan warmte en aandacht op jonge leeftijd blijkt letterlijk tot de dood te kunnen leiden……

Wees eens eerlijk…… Herken je al iets? Misschien wel bij jezelf?

Nog meer tips:

Ga roken! Tegenwoordig moet je namelijk naar een rookverzamelpunt alwaar je alle mogelijke soorten mensen tegenkomt. Dus rokertje mee en schermpje laten liggen. En praten!

Laat nooit koffie voor je halen. Loop zelf naar de automaat (zonder mobieltje). Hier vinden vaak de mooiste gesprekken plaats.

Ga niet op de sportclub waar je hele wijk en je hele school al heen gaat. Ga naar een club waar je ook andere mensen tegenkomt! (En voor de jeugdige elite heeft dit als bijkomend voordeel dat het niet overal de gewoonte is om de avond te beëindigen op het kunstgrasveld. Voor een wat breder blikveld: In het noorden heet dat “wil je m’n brommer zien” en in Zwolle heet het “ga je mee struken duken”. Kijk, dat weet ik dan weer; en niet van een schermpje….).

Zorg dat je nooit teveel gaat verdienen. Je komt in aanraking met een zéér homogene groep die meestentijds uiterst tevreden met zichzelf is (althans: voor de bühne).

Ga collecteren. En niet in je eigen wijk maar in een héél andere wijk. Het zal je verassen.

Ga naar de kerk! Zoek een kerk van welke gezindte dan ook in een andere wijk dan de jouwe. Kijk en luister! Oordeel niet. Onderga!.

 

Lees tenminste éénmaal in de 14 dagen een heel andere krant. Bijvoorbeeld de Telegraaf als je altijd de Volkskrant leest ( met je eens, het is wel het uiterste, maar juist daarom). NRC kan ook; heeft zelfs mijn voorkeur. Een goed begin is een abonnement op  Blendle. Kost 3 x niks en geeft een prachtige indruk.

Tot slot: Ga veel naar kroegen en terrassen. Neem niets mee behalve cash, wat te roken en heel open ogen. Ga nooit met een groep. Kies een plek met uitzicht. Kijk!! Ga vooral op dat terras zitten waar je normaal gesproken aan voorbij loopt. Ga in gesprek! Geniet!

 

Ik weet het. Je gaat het waarschijnlijk niet doen. Afscherming, zelfs binnen je eigen groep lijkt zo lekker veilig……  Ik snap het…. Maar!!!!  Het is wel de weg van de droeftoeters en sufkutten die al zo mooi bezongen is door bijvoorbeeld Boudewijn de Groot. Voor het oog (    )  heel keurige mensen. Maar achter de voordeur???

KIJK! Leef! Zie je eigen beperktheid! Voorkom blindheid!

 

Geniet van alle facetten van het leven. Het zal je verrassen……

 

Rob Franse, 10 maart 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *