De legpuzzel als oplossing voor heel veel problemen.

“O wat leuk, een legpuzzel!”. Onmiddellijk schuift het bezoek aan om ook een stukje te leggen. Bezoek met een druk hoofd, bezoek met mobieltjes, bezoek met problemen, bezoek met volle hoofden. In één keer helemaal bezig met de puzzel. In één keer helemaal weg uit het veel te volle hoofd.

“Kopje thee?”. “Ja graag!”. De jas wordt inmiddels uitgedaan en het eerste stukje lijkt gevonden te zijn. “Kom je ergens voor of kom je zo maar?”……. Inmiddels zijn we 10 minuten verder. Minuten die zijn omgevlogen. Minuten waarin je even lekker bezig was puzzelstukjes te ordenen; niet alleen op tafel maar ook, ongemerkt, in je hoofd.

“O ja, ik kwam eigenlijk voor………”. Ondertussen wordt er lekker door gepuzzeld. Die puzzel blijft ook gewoon liggen. Die komt ook helemaal niet af vandaag. En morgen waarschijnlijk ook niet.

Grappig, die puzzel geeft ook geen piepje of ander geluidje. Hij jaagt je niet op. Vraagt niet om aandacht maar krijgt de aandacht wel. Tussendoor kun je gewoon wat anders gaan doen. Soms komt er een kat in de doos liggen; volkomen in rust. Ook zij dus.

Gesprekken gaan door. Mobieltjes worden niet geraadpleegd. De gesprekken gaan terloops. Gedachten krijgen de vrije loop. Het is een mooie wisselwerking. Nadat je even opgekeken hebt om de ander aan te kijken vindt je zomaar dat stukje waar je al zo lang naar zocht. Kort daarna zie je ook zo maar de oplossing voor een probleem waar je zo hard over nadacht. Nu, al puzzelend en zonder bewust na te denken, met de gedachten in de vrije loop, zie je zo maar de oplossing.

Grappig. Het is niet de eerste keer deze week dat oplossingen voor problemen al puzzelend en niet bewust denkend zo maar uit het niets (…) opborrelen.

 

Hoe zou het werken wanneer een managementteam zich rond een legpuzzel schaart? Grote tafel, geen mobieltje of tablets, maar een puzzel. Al puzzelend praten en al pratend puzzelen. Vragen en antwoorden komen als vanzelf.

Hoe zou het werken wanneer je een uur voor het slapen gaan alle digitale apparaten uitzet en je beperkt tot je puzzel en je huisgenoten? Zou je dan lekkerder inslapen en doorslapen? Je wordt zo maar een uur lang niet gestoord door allerlei signalen over je werk, de politiek, de economie, die vervelende vriendin die niet kan slapen…… Je vergeet zelfs dat extra drankje te nemen wat je toch al wilde overslaan.

 

Zou het komen doordat je niet te maken hebt met bewegende beelden maar met stil liggende stukjes? Zou het komen doordat je handen “gewoon bezig zijn”? Zou het komen doordat je zo af en toe staande puzzelt? Zou het komen doordat je ogen rust krijgen? Zou het ordenen van puzzelstukjes, één voor één, ook je gedachten ordenen?

Plotseling zie ik mensen alleen en samen, met muziek of juist zonder, mannen en vrouwen, rijken en armen, linksen en rechtsen, jong en oud allemaal samen puzzelen. Er is ook geen tegenstander, laat staan een vijand. Er is iets wat je samen bouwt; zonder kosten en zonder tijdsdruk. Zonder stress……

 

Puzzzzzel ze! Dag (wereld)problemen……

 

Rob Franse, 8 februari 2017

6 gedachten over “De legpuzzel als oplossing voor heel veel problemen.”

  1. Rob: hij is weer mooi!
    Als klein ventje kon ik de moeilijkste puzzels aan – zoals die van Constable: Doorwaadbare plaats in de rivier (in mijn herinnering 1000 stukjes -als het er niet meer waren). Ook: plastic vliegtuigjes van Airfix in elkaar prutsen -zoals het Vliegende Fort. Ook: kartonnen bouwplaten van de Nieuwe Amsterdam, de Rotterdam en de Karel Doorman (die laatste was eigenlijk niet zo moeilijk want een vliegdekschip).
    Ik ben mij nav. een recent artikel in De Correspondent over dementie wat aan het voorbereiden op…. Ik ga maar gelijk moeilijke puzzels aanschaffen!

  2. Ja Rob, hoe simpel kan het zijn. Vaak is die zondagmiddag alweer de voorbereiding op de werkweek die komen gaat. Agenda en mailbox checken, nog wat lezen, nog wat printen.
    Zo’n puzzel is “de” oplossing, niemand zit elkaar in de weg, je hoeft niet te praten als je dat niet wilt en toch lost het iets op, al is het maar de puzzel !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *