Het kerstverhaal 2016?

Nog precies een maand en dan is het 24 december. Kerstavond dus. Nou ben ik niet-gelovig opgevoed, maar heb ik wel meegekregen dat het een moment van “vrede op aarde” is.

Ik zal het nog een keer zeggen: “Vrede op aarde”.

Ik weet nu al dat ons dat prima gaat lukken, in de huiselijke kring. Er is zelfs een vlotte kans dat het gezellig wordt. En natuurlijk is er weer overvloedig te eten en te drinken. Gordijnen zijn er om dicht te doen zodat we de buitenwereld lekker even laten voor wat het is.

En toch……..

Wordt het wel een kerst om de gordijnen te sluiten? Onszelf in te sluiten? Anderen buiten te sluiten? Ten dele is het natuurlijk heel verstandig om eventjes samen op jezelf te zijn. We hebben weer geld gestopt in de Leger des Heils pot dus we kunnen weer met goed fatsoen schransen en brassen.

Misschien wel voor het laatst vlees tijdens kerst? En groente uit gebieden waar ze eigenlijk te weinig water hebben? Ik las onlangs dat het overgrote deel van ons water besteed wordt aan de voedselketen. Dat veel van ons voedsel “van elders” komt. Waar ze te weinig water hebben. Dat het veel beter zou zijn wanneer we minder vlees zouden eten en meer groente van het seizoen uit eigen land. Vervolgens las ik over Spitsbergen. Het is daar al dagenlang warmer dan ooit en het regent pijpenstelen. Het vriest er dus niet eens. In november.

Of heb ik het fout gelezen? Ben ik niet kritisch genoeg? Moet ik meer naar Trump luisteren die zegt dat dit soort berichten valse meldingen zijn vanuit China?

Moet ik aanstaande kerst gewoon genieten van een uitbundige kerst a la de Trumpjes, met dank voor de gestegen aandelenkoersen? Met dank voor de dalende Euro?  Niet meer zingen over kerstbomen maar over dollars? De economie aanjagen met veel te dure cadeau’s?

Je leest het goed: Ik ben in vertwijfeling. Ik ben flink in vertwijfeling. En dan moet m’n grootste uitdaging nog komen: Het schrijven van een echt prikkelend kerstverhaal.

Daarom stomweg een oproep aan jullie: Op wat voor kerstverhaal zitten jullie te wachten? Wat zou je graag met de kerstdagen willen lezen of horen? Of hebben jullie misschien een verhaal voor mij?

Ik hoor het graag!

 

Dank en Groet!

Rob Franse, 24 november 2016

6 gedachten over “Het kerstverhaal 2016?”

 1. Dag Rob,
  Ik heb vanmorgen net de vernieuwde tekst voor het Grote Rode Sinterklaas boek aangeleverd.
  Maar hier ga ik het wel over hebben met de klas. We zijn net begonnen met stellingen en daar past dit goed bij. Groetjes

 2. Beste Rob,
  Ik laat het schrijven van een kerstverhaal graag en met vertrouwen aan jou over… Maar als ik een kerstverhaal had willen en kunnen schrijven, dan zou het verhaal gaan over ’tegenwicht bieden’. Een verhaal om mensen te prikkelen om (weer) te hopen, voor het meer tonen van medemenselijkheid en voor hulpvaardigheid. Dit als tegenwicht tegen de grote, zich sterk manifesterende groep mensen die zich onderdompelen in angst, in ontevredenheid, in machteloosheid en in het beledigen en kwetsen van de ander onder het mom van vrije meningsuiting.
  Maar, misschien kunnen we eigenlijk beter in plaats daarvan, gewoon ‘doen’; elkaar helpen, een luisterend oor zijn voor de ander etc, etc….
  Groet, je zwager Jon

 3. Daar stel je me voor een uitdaging: Schrijven én doen….. Of dat nou “tegen”wicht is? Misschien moet ik gaan denken en doen in de zin van “wat legt gewicht in de schaal”?

 4. Rob,
  een kerstverhaal geeft hoop, licht en warmte. Ik weet zeker dat jij een mooi verhaal uit de pen laat vloeien met de ingrediënten hoop, licht en warmte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *