Ieder nadeel heb z’n voordeel? Ook “President” Trump?

Op 9 november om even na vijven ’s morgens was het mij wel duidelijk. Of wist ik het tegen drie uur al? Toch maar naar bed gegaan; slecht geslapen en met koppijn wakker geworden. Geheel tegen m’n gewoonte in direct de PC aangezet. In dat eerste kwartier ben ik wel 5 maal teruggelopen….. Is het echt waar? En ook de Senaat en het Huis van Afgevaardigden? Dus straks ook het Hooggerechtshof?

Na een flinke douche en dito ontbijt met een paracetamolletje besloot ik om alles goed en rustig te lezen. In m’n CD speler zat nog “Simon and Garfunkel live at Central Park” uit 1981. Toeval? Is er een grotere tegenstelling mogelijk?

Nu, ruim 2 etmalen later, heb ik het allereerste album wat ik ooit kocht opgezet: Bridge over troubled water (  ). De afgelopen 2 dagen zijn voornamelijk besteed aan lezen, luisteren, praten en denken. Meestal met de voor mij “juiste” muziek op. Het gekke is dat, nu we niet meer om de feiten heen kunnen, de rust in m’n kop snel terugkomt. Dat vind ik daarom zo gek omdat de persoon Trump en alles daaromheen me met afschuw vervuld (ik ga dat verder niet uitleggen, die afschuw). Ik vraag me af: Zou Johans “Ieder nadeel heb z’n voordeel” voortgekomen zijn uit een soort overlevingsstrategie? Gewoon, omdat het alleen maar naar de nadelen kijken en het je zorgen maken helemaal niets oplost? Werkt dat bij mij wellicht zo?

Ik ga proberen wat van die “voordelen” met jullie te delen:

 • Het is een echte wake-up call. Misschien (?!) dat stemmers in Europa (de komende maanden moet er op veel plekken gestemd worden) iets beter gaan nadenken op wie ze stemmen? En vooral op wat ze mogelijkerwijs wegstemmen?
 • Wellicht worden vele politici all over the world een beetje wakker. Nemen ze de boze en wanhopige stemmers ook serieus. Gaan ze misschien wel samenwerken op het gebied van veiligheid en werk.
 • Wie weet ziet Europa zich wel genoodzaakt voor echte samenwerking daar waar nodig en zinvol. En loskoppeling daar waar nodig.
 • Over samenwerking gesproken: Ik denk dat er flinke groepen mensen zullen ontstaan die weer “ergens bij willen horen”. Samen iets willen opbouwen. Iets als “wanneer wij nu niet samen de schouders er onderzetten……..”
 • Soms komen in dit soort dramatische situaties sterke mensen bovendrijven

Dit zo opschrijvende moet ik terugdenken aan wat ik ooit in het basketbal leerde. En later als coach aan mijn spelers leerde: Je speelt je wedstrijd volgens de regels, maar wanneer de tegenstander jou onheus blijft aanpakken en de scheidsrechter dat niet ziet, dan heb je 2 mogelijkheden: Je laat je de rest van de wedstrijd piepelen of je zorgt dat het “klaar” is. Dan laat je (dus) je tanden zien. Je boos maken helpt niet. Terug piepelen helpt meestal ook niet.

Ik blijf geloven in kracht boven macht. In fatsoen. In geïnformeerd zijn. In echt met elkaar in gesprek gaan. Ik geloof dat opvoeden en omgaan met anderen begint met aandacht en liefde, maar altijd mét kracht!

Kortom: Op zoek naar onze kracht. Zelf de broek ophouden. Niet al te afhankelijk zijn. Mannen als Trump, maar denk ook aan Poetin en Erdogan, vreten je op wanneer je slapte vertoont. Laten we ons maar beseffen dat het zo werkt. Tegen het water bouwen we dijken, buffels gaan in een kring staan met de horens naar voren om de leeuwen van zich af te houden. Dijken en buffels vallen niet aan, maar stralen hun kracht uit. Net zoals een groep mensen, in welke samenstelling en voor welk doel dan ook, kan uitstralen “Tot hier en niet verder. Dit zijn wij, met onze waarden en normen”. Iets heel anders dus dan het in de aanval gaan op de waarden en normen van de ander.

Heb ik een andere keus? Moet ik m’n zorgen toelaten? Ik denk het niet. De CD is afgelopen. Ik zie dat de zon doorbreekt. Ik ga een eindje lopen. Lopen met krachtige tred!

 

Rob Franse, 11 november 2016

Eén gedachte over “Ieder nadeel heb z’n voordeel? Ook “President” Trump?”

 1. Dag Rob,
  Ieder nadeel heb ( en inderdaad niet heeft) zijn voordeel. In het Spaans is er een uitdrukking : no hay mal que por bien no venga, vrij vertaald: er is niets slecht, waar ook niets iets goeds uit komt. Soms duurt het even voordat je dat ziet.
  Mvg,
  Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *