Alles begint met een goed gesprek. Zelfs goeie seks.

Je gelooft me niet? Je denkt dat goeie seks mogelijk is zonder een goed gesprek? Ik vraag me eventjes af of jij dan ooit goeie seks gehad hebt. Goeie lust bevrediging, dat lukt soms prima zonder een goed gesprek, maar goeie seks?

Maar misschien weet je helemaal niet wat een goed gesprek is. Dat kan natuurlijk ook. Laat ik beginnen te zeggen dat het woord “gesprek” het woord “spreken” in zich heeft. En dat is verwarrend. Het suggereert dat een goed gesprek met zenden te maken heeft in de vorm van praten.  Praten is echter maar een heel klein gedeelte van een goed gesprek.

Een goed gesprek begint zelfs niet met luisteren, ofschoon we nu wel in de buurt komen. Waar een goed gesprek wel mee begint? Het begint met een combinatie van interesse hebben, ontspannen zijn, situatie creëren en omgeving. Precies, net als bij goeie seks. Vervolgens toon je je interesse en ontspannenheid door je complete houding en middels je gedrag. Dat lukt niet in 1 seconde, nee. Daarna tast je af (kijken, ruiken, luisteren, inschatten,…..) of je mogelijke gesprekspartner “in is” voor een gesprek. Wanneer dat niet zo is, dan begin je het goeie gesprek gewoon nog niet. Je gaat verder met alles wat ik hiervoor beschreven heb en probeert wat interesse op te wekken. Niet met standaard openingszinnen, maar door in te spelen op de situatie. Net zo lang totdat je aanvoelt dat de andere partij zo ver is. Meestal zal dat blijken doordat hij jouw vraag leuk of interessant vindt en er op reageert.

Ja, dan kom je in een gesprek terecht. En van begin tot eind blijf je luisteren, kijken, inschatten, ruiken, misschien aanraken en reageren; echt contact maken. Vanuit ontspanning. Je schat in wanneer jij jouw ding kan zeggen. Wellicht in een vraag vorm. Je geeft elkaar heel veel ruimte. Samen beweeg je. Je zult zien dat de andere partij steeds opener en redelijker wordt. Wellicht zelfs echt interessant. Het zou zo maar een góed gesprek kunnen worden.

Waar ik nu heen wil is níet (!) de vervolgstap seks. Nee. Ik wil naar een situatie toe dat we het gesprek uiteindelijk afronden en met een goed gevoel verder gaan. Met een gevoel van “dat zou leuk/goed zijn om eens verder te praten”. Of met het gevoel “daar kan ik volgende keer ook wat moeilijkers mee bespreken”.

Dan zou ik een volgende keer met zo iemand misschien wel samen kunnen werken. Of debatteren. Of zelfs discussiëren. Of er een persoonlijke relatie mee aanknopen.

Weet je waar het kunnen houden van een goed gesprek zoal z’n nut kan hebben? Bij:

  • Een huwelijk of andere relatievorm
  • Vriendschappen
  • Werksituaties
  • Democratie (democratie, onze samenleefvorm, is gebaseerd op een goed debat!)
  • Het samenleven van verschillende geloven, culturen en rassen

 

Stel nou eens dat een flink deel van de wereldbevolking goede gesprekken zou kunnen houden…….En dat nog zou doen ook……. Zou er dan sprake zijn van een Brexit? Zou er uberhaupt een referendum gehouden zijn? Ik denk het niet. Zouden de Republikeinen dan nu opgescheept zitten met Donald Trump? Onwaarschijnlijk. Zouden de reacties onder Turken dan zo heftig zijn als ze nu zijn? Vast niet.

Ik wil maar zeggen: Samen leven doen we in ons deel van de wereld democratisch. Op alle niveaus. Van puur privé tot aan EU aan toe. Dat kan niet zonder goede gesprekken. Ook dat geldt voor alle niveaus. Het voorbeeld zal echter moeten komen van iedereen die zich “elite” voelt. Of tenminste van diegenen die vinden dat ze boven een ander staan (wat voor het merendeel van ons geldt…..)

Stop dus energie in het goede gesprek en in het debat! Mocht het niet helpen voor een betere wereld, dan helpt het in ieder geval voor je persoonlijke relaties. Het voorkomt in veel gevallen een gang naar een coach of psycholoog. En nee, een goed gesprek hoeft niet altijd uit te draaien op goeie seks. Liever niet zelfs. Brrrrr.

 

Rob Franse, 3 augustus 2016

Gesprekspartner 🙂

 

Eén gedachte over “Alles begint met een goed gesprek. Zelfs goeie seks.”

  1. Beste Rob,
    Dank voor deze (wederom) prikkelende prikkel. En goed om te zien dat je in deze tijden van angst en navelstaren juist datgene doet wat volgens mij juist nu nodig is: vanuit nadenken, te handelen om onze wereld waar het kan te verbeteren (er is helemaal niks mis met idealisme toch?). Ik zou aan je prikkel verder nog willen toevoegen dat ‘het’ (laten we sex maar even buiten beschouwing..) voor mij vooral zou moeten beginnen met onze intenties; ons voornemen om elke situatie en ontmoeting te benaderen met als doel om een zo goed mogelijk en vriendelijk mens te zijn en om daarmee een goede invloed te hebben op onze naasten, onze collega’s, vrienden en iedereen met wie we in contact komen. En dus niet zo zeer wat het ons zelf zou opleveren. Laten we maar onze best daarvoor doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *