Duivelse democratie. Zelden zo uit-gelachen!

 

De eerste die hard uitgelachen wordt is natuurlijk Boris Ik-ben-voor-brexit-en-heb-verdorie-gewonnen-en-nu-weet-ik-het-niet-meer. En met hem vele anderen. Lekker democratisch tegen stemmen. Dat noemen we democratie. Dan ben je uit gelachen en uitgelachen. Wat een schade!

Ik heb marketing “gedaan”. In praktijk. En weet dat mensen vooral heel veel niet kunnen. Dat ze kuddedieren zijn. Dat ze gaan voor de grootste schreeuwer (in ieder geval op korte termijn). En dat ze (of we) daarna geen spijt hebben maar anderen de schuld geven.

Wanneer je als marketeer slim en bot genoeg bent dan lach je je rot. Je lacht je klanten uit omdat ze er weer ingetrapt zijn. En wanneer je als mens humaan genoeg bent dan schaam je je tegelijkertijd ernstig. Voor wat je gedaan hebt en voor je soort.

Wie verzint het überhaupt dat democratie zou kunnen bestaan door het houden van een referendum. En dan ook nog over een referendum met slechts “ja” en “nee” als mogelijkheden. Daar waar democratie gaat over hoor en wederhoor. Over debat. Over een schaal van 1 tot 100. En dan geven we de mogelijkheden om te kiezen tussen 1 en 100. Met niets daar tussen in. Compleet gestoord (dankjewel David Cameron).

Wie weet komt er straks een referendum over het milieu en de opwarming. Dan kun je fijn kiezen tussen meer of minder dan 2 graden opwarming. Of tussen wel of geen steenkool. Of kernenergie. Of molens van 500 meter hoog. Of…….

Hou toch op. Het heeft helemaal niets met democratie te maken. Democratie gaat over debat tussen luisterende niet boze mensen die tot een vergelijk willen komen. Dat is heel iets anders dan een keuze tussen ja of nee, aangesticht door brullende politici (waarom zouden ze zo’n slechte reuk hebben?) en media die alleen maar aandacht besteden aan de idioten op de vleugels.

Hoeveel voorstemmende jongeren zouden de komende jaren hun tegenstemmende grootouders nog gaan bezoeken? Waarschijnlijk zaten ze helemaal niet zo ver van elkaar af. Maar nu wel! Hoe veel verder zitten we inmiddels van welke oplossing dan ook af? Is dit het effect van volksdemocratie? Van stemrecht? Van het elkaar “met recht op vrije meningsuiting” belagen op social media? Gesteund door “slimme” politici die boosheid weten te verzamelen?

Democratie begint te lijken op “we zijn tegen”. En dat mogen we uiten op welke manier dan ook.  Waarschijnlijk denk je niet eens na over het effect. Je maakt gebruik van je recht. “Dan hadden ze, de elite, maar eerder naar ons moeten luisteren……”.

Wie weet. Wie weet heb je daar wel gelijk. “Ze” hadden moeten luisteren….En jij? Had jij misschien ook moeten luisteren? Of mag jij je beperken tot boos zijn? En tegen stemmen?

Wanneer we niet heel goed oppassen dan zijn we straks echt uitgelachen. Helaas.

 

Rob Franse, 30 juni 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *