Een “meevaller” in de zorg van 1,6 miljard! Pardon ?!

Echt waar, er wordt gesproken over een “meevaller”. Een “meevaller” van 1,6 miljard Euro op de rijksbegroting. Voor de goede orde: We hebben het over de zorg. U weet wel, die zorg waarin we tegenwoordig participeren. Die zorg waarbij we tegenwoordig verplicht mantelzorgers zijn. Die zorg waarbij slecht betaalde zorgverleners als wijkverpleegkundigen aan mantelzorgers vertellen wat die mantelzorger moet doen en waarom “de overheid” het niet doet. Die zorg dus, in veel gevallen uitgeknepen tot op het bot.

Plotseling ben ik benieuwd wat de bij elkaar opgetelde “meevallers” van alle gemeentes zijn op het gebied van de zorg.

Even terug: Ja, de zorgkosten in Nederland stijgen al jaren veel te hard en als we niets doen dan wordt de zorg onbetaalbaar etc. Allemaal waar. Ook waar: Door de vergrijzing is er stomweg meer zorg nodig.

Weldenkende mensen proberen dus een evenwicht te vinden tussen “voldoende” zorg tegen “acceptabele” kosten. Nu is weldenkend moeilijk om goed te definiëren. Maar zelfs zonder een goede definitie durf ik te stellen dat mensen die zeggen of schrijven dat er een meevaller is (in geld dus) zónder er bij te zeggen dat veel zorg inmiddels ruim beneden de maat is ónvoldoende weldenkend zijn.

Ho ho, hoor ik terugroepen. We hebben het hier over een financiële (!) begroting. Ja ja, roep ik dan terug. Dat laten jullie maar al te duidelijk blijken ook! Jullie laten dat zo duidelijk blijken, en dan ook nog slechts één kant op, dat “te weinig” de vertaling van “meevaller” krijgt.

Ik hoor het me al zeggen tegen de eerste de beste hulpbehoevende die te weinig zorg krijgt van een op het tandvlees lopende slecht betaalde verzorgende en een totaal uitgeputte mantelzorger: “Niet zo zeuren. We hebben een meevaller!”. Gelukzalig kruipen zorgbehoefende, zorgverlener en mantelzorger bij elkaar. Nippend aan een glaasje gemeentepils wordt er blij gemompeld “we hebben een meevaller”.

 

Rob Franse, 21 April 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *