Aanvulling op “Een noodzakelijke combinatie: Bildung, zelfspot en een glimlach” van 8-3-2016:

Onderstaande tekst kreeg ik van Ton Rijntjes:

 

“Om nog even in het Duits verder te gaan.

Bildung is gebaseerd op LEHREN  en LERNEN terwijl wij eigenlijk maar één woord kennen voor kennis verzamelen c.q. vermeerderen. De Duitse taal geeft meer mogelijkheden om aan te geven wat er aan de hand is.

Het verschil tussen lehren en lernen werd al door Plato aangegeven. Hij bracht een scheiding aan tussen wijsbegeerte die in termen van de rede kon worden uitgedrukt en de niet minder belangrijke leer die via de mythologie werd doorgegeven. In het Grieks lehren is mathein en lernen is pathein.

Het is jammer dat in onze cultuur alleen de ratio, het mathein, het lehren, is blijven bestaan en “het iets beleven” naar de achtergrond verdwenen is.

Daarom is die glimlach van jou zo noodzakelijk.”

 

Ja, denk ik dan, daar leer ik weer wat van. En wat ik vooral leer is dat “lernen (door te beleven, te ervaren)” iets is wat bij velen tussen de 25 en 55 véél te weinig plaats vindt. Stomweg omdat we te druk zijn (in ons werk). En als we al lernen dan is dat al te vaak uitsluitend (!) binnen ons kleine kringetje op het werk en thuis.

Wie zijn er vaak tussen de 25 en 55 en (veel) te druk? Politici, managers en ouders. Wat lernen ze te weinig? Vooral “andere” meningen en alles wat buiten de directe focus ligt.

 

Best wel een beetje eng eigenlijk.

 

De oplossing? Zorg dat je minstens 2 maal per week open-minded luistert (!) naar mensen met kennis en kunde, maar met een heel andere mening dan de jouwe. Het zal je verrassen!

 

 

Rob Franse, 19 maart 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *