Zeker weten. Maar precies andersom dan jij………

Ja, je kunt natuurlijk heel somber worden. Geen kunst aan. Er zijn genoeg redenen. Maar omdat ik er niets mee opschiet stel ik me voor dat ik midden in een groepje mensen zit die het allemaal zeker weten. Dat vind ik mooi, want ik weet het zelf niet zo zeker en ga dus maar eens luisteren.

Het gezelschap bestaat uiterst interessante mensen. Allereerst Samsom en Rutte. Zij weten dat het weer fantastisch gaat met Nederland. De economie gaat weer de goede kant op; met dank aan henzelf. Niks geen reden om te somberen. Bovendien “participeren we”.  Zij krijgen de steun van het CPB die ook in de kring zit “het gestage herstel zet door……”. Daarnaast zit het SCP: “De Nederlanders beoordelen het leven met een 7.8; de tijdelijke verslechtering heeft niet doorgezet”. “Dat klopt mooi met mijn bevindingen”, zegt Jeffrey Sachs van Columbia University “Nederland staat 4e op de wereldwijde geluk ladder”.

“Ja maar”, roept Joris Luyendijk, het is allemaal bedrog. En nog heel Amoreel ook. We bouwen zeepbellen. Eigengewin van een klein groepje. Mevrouw Lagarde vult namens het IMF aan dat regeringen nu wel eens wat moeten gaan doen hoor, want al dat gratis geld…..Eigenlijk hebben we geen idee wat de effecten op langere termijn zijn van die lage rente en zo. Een tevreden pensioendirecteur, Peter Borgdorff, zegt dat hij best kan zorgen voor wat hogere pensioenen in ruil voor het loslaten van wat garanties; “tenslotte hebben we de laatste 10 jaar 8% rendement op ons vermogen gemaakt”……. Net aangesloten in de kring, regelrecht uit Davos, zegt Klaus Schwab van het World Economic Forum dat er nog nooit grotere beloftes geweest zijn dan nu…….Maar dat het gevaar ook nog nooit groter is geweest. Wat nou, grotere gevaren, “Wir schaffen das” roept Frau Merkel. Ook met de vluchtelingen. “Precies”, roept de burgemeester van Keulen, “en anders houd je gewoon een armlengte afstand”.

Tsja, erg veel wijzer word ik niet van deze mensen. Iets als “het gaat best wel goed en we zijn best wel tevreden maar er zijn wat uitdaginkjes”.

Ik besluit door te lopen naar een kringetje mensen die ik niet zo goed ken. Het zijn er best veel en ze lijken niet echt tevreden. De ene uit dat met veel boosheid en roept “daar moet een piemel in” ,een ander roept net zo boos dat het allemaal de schuld is van de zionisten en weer een volgende vindt het een schande dat de zorg voor z’n oude moeder zo verslechterd is. Nu ik wat beter kijk en luister valt het me op dat het merendeel over het nu best redelijk tevreden is, maar (!) men maakt zich erg veel zorgen over straks. Want straks zijn er minder banen, zijn de inkomens lager, is de WW lager. En het pensioen is natuurlijk minder geworden en dat wordt ook steeds slechter. De gezondheidszorg is echt wel een dingetje; net als de druk van de mantelzorg. Ook veel gehoord: “In ons eigen kleine kringetje gaat het best goed, nu nog wel, maar daar buiten? En straks? En behouden we wel onze waarden. Wat zijn de kansen voor onze kinderen. Zijn er straks wel betaalbare woningen voor hen? En hoe moet het met al die asielzoekers die altijd overal voorrang krijgen?”

Ik overweeg even of ik de 2 kringen bij elkaar zal brengen. Ze lijken zelf niet echt aanstalten te maken.

In dat 2e kringetje probeer ik mee te luisteren met een paar bevlogen leraren en een aantal MBO en HBO leerlingen. Vele leerlingen voelen zich hier niet thuis. Dreigen alle vertrouwen in de mensheid te verliezen. Ze zoeken hun identiteit en zoeken vastigheid. Ze hebben weinig vertrouwen in de toekomst, geen enkel vertrouwen in de politiek. Ze hebben het gevoel er niet bij te horen. Een enkeling luistert naar een bevlogen leraar, het merendeel kijkt, leest en luistert…..naar sociale media. En of ze daarnaast nog naar iemand luisteren? Jazeker, een grote groep luistert naar een geblondeerde man uit Limburg. En een andere grote groep luistert naar een bebaarde man die het woord van Allah verkondigt.

De sociale media, de blonde uit Limburg en de bebaarde weten het heel zeker. Net als deze leerlingen. Heel zeker. En naar mensen die het niet zeker weten wordt nauwelijks geluisterd. Tsja, wat zal ik ze nou in contact brengen met die eerste kring? Want ook daar zitten mensen die het heel zeker weten, maar dat zijn de mensen die het verkeerde zeker weten terwijl de sociale media, de blonde en de bebaarde het juiste zeker weten.

Of ik die 2 kringen nog bij elkaar ga proberen te brengen? Daar moet ik eens even over nadenken. Ik weet het niet zo zeker. Maar alle kringbezoekers weten het wel zeker geloof ik. Ze weten dat de ander het fout heeft. Maar dat weten ze dan ook zeker.

 

Rob Franse, 3 februari 2016

4 gedachten over “Zeker weten. Maar precies andersom dan jij………”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *