Gratis bij uw mobieltje: Onbeschoftheid

 

Banketbakkerij Brokking uit Dordrecht heeft een pamflet opgehangen: “I.v.m. U Privacy helpen wij U niet tijdens Uw Telefoon/whatsapp gesprek”.

En wat hebben ze gelijk! En wat goed dat ze er iets aan doen!

Weet je, het gaat helemaal niet om dat mobieltje. Mobieltjes zijn een fantastische uitvinding. Ze gaan ook steeds belangrijker worden. De vraag is alleen: Hoe ga je er mee om?

Het mag duidelijk zijn dat gewoon doorbellen, bij voorkeur lekker luid, wanneer je aan de beurt bent en ondertussen, half gebarend, duidelijk maakt wat je wilt echt niet kan. En wat mij betreft geldt dat ook voor whatsappen en “even checken”. Het is onbeschoft naar het personeel, maar ook naar alle wachtenden achter jou.

Het heeft ook iets droevigs. Een soort overdreven manier van lekker belangrijk druk zijn. Een vorm van exhibitionisme.

En het gebeurt niet alleen in winkels. Het gebeurt echt overal. Denk bijvoorbeeld aan “op de fiets”. In restaurants. In gezelschap. Het meest storende is natuurlijk wanneer je anderen er mee in gevaar brengt (dus bijvoorbeeld in het verkeer), gevolgd door anderen echt storen en/of laten wachten. Persoonlijk heb ik vooral erg veel moeite met het niet de juiste aandacht krijgen.

Over aandacht gesproken. Het is één van de belangrijkste zaken in gezelschap. De ander werkelijk aandacht geven. Het mag duidelijk zijn dat dit niet kan wanneer je belt of Whatsappt. Niemand (!) kan 2 dingen tegelijk (wat wetenschappelijk bewezen is). En even checken? Ik moet toegeven dat sommigen dit netjes en goed kunnen. Heel velen echter kunnen dit beslist niet. Ze checken, nu ze toch bezig zijn, ook nog even een aantal andere zaken. En, dat is het ergste, zijn daarna met hun aandacht niet meer bij het gezelschap.

Wat daar tegen te doen? Bij voorkeur zou ik een apparaatje hebben waarmee ik in een straal van ca. 10 meter ieder mobieltje geheel plat kan leggen. Zodra ik mijn platleg apparaatje weer uitschakel krijgt iedereen die geprobeerd heeft z’n mobieltje te gebruiken de volgende boodschap: “Hai, ik ben je aandacht hulpje en ik heb je het laatste uur 8 keer behoed voor uitzonderlijk onbeleefd gedrag. Graag gedaan!” Maar ja, dat apparaatje bestaat bij mijn weten (nog) niet.

Daarom in ieder geval een oproep: Wanneer je met mij in gesprek bent of bij mij eet dan blijf je van je mobieltje af! Het ding heeft een antwoordapparaat en als het echt belangrijk is dan bellen ze nog wel een keer. En wanneer je echt even iets moet checken, dan doe je dat niet stiekem maar dan zeg je dat even. Dan doe je dat even, kort, en vervolgens verontschuldig jij je even. Ongeveer net zo als in de tijd van voor de mobieltjes. Jij bent bij mij en wordt op mijn huistelefoon gebeld. Kennelijk nodig. Je voert je gesprek, ergens achteraf, en verontschuldigt je. Dat is jarenlang heel normaal geweest. Toch?

En bedenk je, dat wanneer je veel gestoord wordt of “moet” checken, dit betekent dat je je zaken niet (!) goed geregeld hebt. Of je kinderen niet goed opgevoed hebt. Of dat je afspraken niet kloppen. Of druk bent met verkeerde zaken op verkeerde momenten. Het betekent in ieder geval niet dat je belangrijk of onmisbaar bent.

Tot slot zou ik tegen iedereen willen zeggen: Ik bied jou mijn volle aandacht. Ik verwacht dat van jou omgekeerd ook. Net als voor de maaltijd die je voorgezet krijgt. En geef je mij die aandacht niet, dan vraag ik me af wat ik voor jou beteken…………

Ik wens jou veel aandacht!

 

Rob Franse, 15 januari 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *