Jammer dat jij jouw eigen kracht niet hebt ontwikkeld.

Nee, ook jij hebt je eigen kracht nauwelijks ontwikkeld. En het is ook helemaal jouw schuld niet. Het is gewoon het gevolg van een zeer lange periode waarin het leven wel heel erg gemakkelijk was. En wanneer het leven erg gemakkelijk is dan ontwikkel je je kracht niet.

Wat zeg je? Jij hebt je kracht wel ontwikkeld? Weet je zeker dat je het niet over macht hebt die je hebt ontwikkeld? En als je dan denkt dat jij wel kracht ontwikkeld hebt, is dat dan niet een zeer eenzijdige kracht?

In het oude China mocht je de positie van Mandarijn pas bekleden wanneer je, naast kwaliteiten als kennis en kunde op bestuurlijk gebied, ook de theeceremonie beheerste. Lees maar eens na wat dat inhoudt. Het komt er op neer dat men toen dacht dat je om behoorlijk te kunnen besturen ook in staat moest zijn om als mens krachtig genoeg te zijn om je andere hersenhelft te gebruiken.

Kracht heeft dus alles te maken met zelfstandig, autonoom en authentiek handelen, leidend tot rust en evenwicht bij jouzelf en je directe omgeving. Dus niet ánderen iets laten doen, maar zélf doen, waarbij jouw eigen handelen anderen positief beïnvloedt.

Denk daar maar eens over na wanneer je het te druk hebt, in je werk of privé, wanneer je relatie niet lekker loopt, wanneer je bezig bent met zaken als geld verdienen of wanneer je vindt dat je leven uit te veel niet leuke dingen bestaat.

 

Of dat erg is, geen kracht hebben? Vertel mij het maar. Wat ik in de laatste jaren wel zie gebeuren is dat macht overal afbrokkelt. Daar heb je als alternatief voor kracht weinig meer aan. Wat ik ook zie: Studies die niet lukken omdat het toch niet helemaal is wat je zoekt. Net als relaties: “we zijn een beetje op elkaar uitgekeken”. Of juist andersom: “Ik heb een burn out”, wat weer niet zo gek is wanneer je geen keuzes maakt.

Ik denk dus zo maar dat het ontwikkelen van kracht je heel veel oplevert: Meer plezier, meer uitstraling, betere relatie, leukere kinderen. En ja, het kost moeite, kracht ontwikkelen………

Weet je, misschien is kracht wel het enige waarmee je de veranderingen en de onrust van deze tijd het hoofd kan bieden.

 

Ik wens je veel kracht toe.

 

Rob Franse, 9 januari 2016

Eén gedachte over “Jammer dat jij jouw eigen kracht niet hebt ontwikkeld.”

  1. Hey Rob! Hoop dat het goed gaat met jou. Lees je blog en dat doet me denken aan het boek ‘De zin van het bestaan’ van Viktor E. Frankl. Heb het nog eens uit de boekenkast gehaald. Ik moest er aan denken als je het over kracht hebt. Wellicht ken je het relaas of spreekt het je aan. Dank weer voor je bespiegelingen! Groeten Richard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *