Jouw brein verandert echt en anders dan jij denkt! 

Het vervolg op de Orang Oetan

De Orang Oetan als voorbeeld heeft meerderen van jullie zeer aangesproken. Ik kreeg dan ook mooie reacties. En genoeg inhoudelijke reacties om er van uit te gaan dat ons brein echt verandert. Heel onrustbarend is het dat de meesten van ons dat absoluut niet merken (tot het te laat is …..).

Maar gewapend met die kennis kunnen we nu wel een aantal wereldproblemen oplossen. Jawel!

Mijn stelling is dat vele problemen in organisaties ontstaan doordat de top inclusief de hofhouding zich verkeerd ontwikkelen. We kennen het allemaal: Heel goeie mensen die opschuiven richting top en waarvan we denken “die gaan echt voor verandering zorg dragen”. Om na 5 jaar vast te stellen dat ze hun echt mooie kwaliteiten ingeleverd hebben ten gunste van de heersende mores in de top.

Wat gaan we er aan doen? Welnu, een reeks van maatregelen:

  • Zorg voor een partner die een heel ander vak op een heel ander niveau uitoefent en je voorziet van tegenspraak
  • Zorg er voor dat je altijd mondige tienerkinderen in huis hebt die jou genadeloos wijzen op jouw idiote gedrag
  • Schrap sociale bijeenkomsten met die top waarin jij werkt. Jullie gaan allemaal op elkaar lijken
  • Zorg dat je in je vrije tijd heel ander soort mensen tegenkomt dan op je werk (met name hockeyclubs en golfverenigingen zijn een groot gevaar)
  • Doe tenminste één dag en één avond in de week dingen waarbij je leerling bent op een heel ander gebied. Bijvoorbeeld junior tamboer in de fanfare, leerling timmerman in een vrijwilligersproject of ga punniken met bejaarden. En word niet stiekem voorzitter aldaar
  • Werk tenminste een halve dag per week undercover op de afdeling transport of schoonmaak (heel verrassend wat je daar hoort)
  • Zorg er voor dat je in je team tenminste één figuur hebt die NEE tegen jou zegt. Die jou met regelmaat uitlacht. Ga desnoods samen zware shag draaien.
  • Kijk jezelf voor het naar bed gaan in de spiegel, stel je voor dat er 4 kleinkinderen naast je staan en vertel hen en jouzelf wat voor geweldigs je vandaag voor de wereld hebt gedaan en waar je je voor schaamt
  • Kijk 2 maal per week een Disneyfilm en bedenk hoe ernstig jij lijkt op koning Louis uit Jungleboek, de enge broer van de Leeuwenkoning of de rat uit de Speurneuzen die schreeuwt “Ik heb de macht!”

…..ik houd me zeer aanbevolen voor meer maatregelen van jouw kant…….

Dus nog even voor alle duidelijkheid: Niet alleen het brein van die anderen verandert op een verkeerde manier, maar wellicht ook het jouwe.

Vindt je het eng? Mooi zo. Dat is stap 1. Neem je stap 1 niet dan ga je lijken op Jozef Blatter. Kijk vanavond maar in de spiegel.

Rob Franse, 29 september 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *