De Orang Oetan als voorbeeld

Een paar dagen geleden las ik dat een professor neurologie uit de VS wellicht enige vorm van bewijs heeft gevonden voor wat veel Boeddhisten al lang geloven: Je hersenen kunnen echt veranderen, bijvoorbeeld door meditatie.

Ik moest denken aan een prachtige foto van een alfa mannetje Orang Oetan. Zo eentje met van die enorme wangen. Het schijnt zo te zijn dat, wanneer een Orang Oetan leider van de groep wordt, hij er nog steeds zo uit ziet als alle andere mannetjes. En dat hij, als enige van de groep, een paar maanden later van die enorme wangen heeft (waar hij heel veel extra geluid mee kan maken). Een soort Koning Louis dus.

Met deze kennis in het achterhoofd las ik een aantal bijzondere nieuwsberichten:

  • “We moeten vaker NEE zeggen”, aldus een aantal deskundigen en media n.a.v. Max Verstappens Nee in de laatste Grand Prix. Wat een onzin om Max als voorbeeld te nemen. Nee zeggen op zich is van tijd tot tijd prima; ook en zeker tegen je baas. Maar een puber in een wedstrijd die nee zegt is geen voorbeeld; het is gewoon een zich ontwikkelend brein waar nee zeggen bij het leren hoort.
  • “Jihad is niet ideologisch maar puberaal”, aldus David Kenning, expert in bestrijding van jihadisme. Zijn boodschap: Probeer niet IS te bestrijden, maar bedenk dat een klein gedeelte van pubers en adolescenten erg gevoelig is voor bepaalde extreme boodschappen. Hoort (helaas) ook bij het leerproces.

Oké, van pubers weten we, of zouden we moeten weten, dat er veranderingen in het brein plaatsvinden. Maar bij volwassenen?

  • “De top van Volkswagen belazert de kluit”. Ze schijnen het al toegegeven te hebben ook. Toch zullen deze topmensen bij de start van hun carrière nooit (bewust) gedacht hebben de boel te gaan belazeren. Wat is er in het brein van deze mensen veranderd?
  • “Winkelende consumenten zeggen A en doen B”. Bij onderzoek roepen consumenten in koor wat ze allemaal willen aan leuke winkeltjes, topmerken, grote ketens etc., maar als puntje bij paaltje komt winkelen ze via het web. Wat gebeurt er in die breinen? Zijn ze dan niet uitontwikkeld? Of overheerst het onbewustzijn het bewustzijn?
  • “Opvoedcursussen voor ouders zijn belangrijker dan rijlessen”. Ik denk dat het waar is. Zweden maken er ook gebruik van. Maar wij? Waarom denkt ons brein dat we zo iets moeilijks “gewoon” kunnen?
  • “Geef oud personeel liever een cursus dan een verlofdag”. Dat zou volgens een zeker onderzoek beter helpen om de vijftigplusser aan de slag te houden……..Ik denk zomaar dat we eerst maar eens in het onbewustzijn van de vijftigplusser moeten gaan kijken. Het zou wel eens verrassend kunnen zijn welke veranderingen het brein doormaakt. Waarom zou bijvoorbeeld de overgang (ja ja, ook veel mannen krijgen er mee te maken), niet ook ons brein doen veranderen?

En zo kom ik via de Orang Oetan, en van zichtbare veranderingen, op ónzichtbare veranderingen. Onzichtbare veranderingen in ons brein, die wel eens heel veel van ons doen en laten zouden kunnen verklaren…………

 

Rob Franse, 22 september 2015

 

 

2 gedachten over “De Orang Oetan als voorbeeld”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *