Storytelling

Hoe vaak overkomt het ons niet. We komen ergens langs, we passeren vaak letterlijk iets, en denken “wat wordt daar gemaakt? Waar zijn ze mee bezig? Wie doet dat? En waarom? Vaak blijkt daar, wanneer je de juiste persoon spreekt, een geweldig verhaal achter te zitten. Grote ideeën die ons inspireren.

Zo was ik gisteren op bezoek bij het Bomencentrum in Baarn. Wanneer je denkt dat daar uitsluitend bomen gekweekt worden dan heb je het mis. Het is vele malen inspirerender.  Ik heb meegekeken bij Guus; en zijn verhaal gehoord achter zijn kunstwerken. En plotseling blijkt daar een heel interessant idee achter te zitten. En zie je veel meer dan je in eerste instantie dacht. Siwan heeft een aantal fantastische nieuwe ideeën voor z’n restaurant. En met redenen. En zo kan ik doorgaan.

Soms liggen de verhalen voor het opscheppen. Soms moet je er om vragen. Maar bijna altijd zijn ze zeer de moeite waard om op te schrijven en om te lezen. Te lezen met een glimlach en tevredenheid. En wellicht levert het inspiratie op.

 

Toen ik gisteren las dat onze koning bij een bezoek aan een school werd opgewacht door leerlingen die allemaal hun mobieltje in de hand hadden om foto’s te maken, bekroop met he zelfde gevoel als wat ik al jarenlang heb wanneer ik een touringcar zich zie ontdoen van een lading Japanse toeristen. Ze fotograferen als gekken en gaan snel weer de bus in om elkaar (en zichzelf) te laten zien wat voor foto’s ze gemaakt hebben. Zouden die leerlingen hetzelfde doen? Of zouden ze met de rug naar de koning gaan staan om een selfie te maken? Net als vele toeschouwers bij de Tour de France?

Gelukkig stelde de koning met een kwinkslag voor om elkaar ook gewoon eens recht in de ogen te kijken.  En hij heeft gelijk! Foto’s van bijvoorbeeld de koning zijn er genoeg, maar hoe vaak heb je de gelegenheid om de koning in de ogen te kunnen kijken? En misschien zelfs een vraag te stellen? Of z’n verhaal te horen?

 

Hoeveel mooier en interessanter wordt iets wanneer je het verhaal er achter kent? Iets echt hebt meegemaakt?

 

Storytelling dus, wat net weer een iets andere lading heeft dan verhalen vertellen. Ik ga je meenemen naar een open plek in het bos voor m’n eerste story. Van oudsher dé plek voor ontmoetingen, verhalen en beleving.  Je leest het in DE open plek in het bos.

 

Rob Franse, 11 september 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *